Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kontrola elektronických známek odhalí i kradená auta

Kontrola elektronických známek odhalí i kradená auta
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Policie začala testovat systém pro kontrolu elektronických dálničních známek, které začnou platit od 1. ledna 2021. Systém kromě samotné kontroly zaplaceného kuponu odhalí také například kradené vozy či nezaplacené povinné ručení nebo propadlou technickou kontrolu.

Systém ARGOS zefektivní kontrolu dálničních známek ze strany policistů i celníků, řekli novinářům zástupci policie, celní správy a státního podniku Cendis. Skládá se z přenosného tabletu a kamery, která se umístí na čelní sklo služebního vozidla. Systém následně automaticky skenuje registrační značky projíždějících aut. Auta, která mají podle databáze vše v pořádku, označí program zeleně. Auta s nezaplacenu dálniční známkou nebo jiným problémem se policistům značí červeně, což je podnět pro následnou kontrolu. Systém rozezná také vozy osvobozené od placení dálničního poplatku, ty označuje oranžově.

Policisté dostanou k dispozici 43 sad na kontrolu dálničních známek, celníci jich budou mít 15. Některé mýtné brány na dálnici budou osazené kamerami, k nimž se bude hlídka moci vzdáleně připojit, a kontrolovat tak projíždějící vozidla i přes mýtnou bránu. Pokud nebude hlídka ke kameře na mýtné bráně připojena, bude kamera pouze sbírat data pro statistiku. Může například ukázat na úsek, kde častěji jezdí řidiči bez zaplaceného dálničního poplatku. Policie se pak může na tento úsek zaměřit. Pokud nebude hlídka ke kameře na dané mýtné bráně zrovna připojena, nehrozí řidiči zpětně žádný postih.

Systém ARGOS dostanou dálniční oddělení policie. "Dálničních oddělení máme 21. A budou na odděleních silničního dohledu, což jsou krajská oddělení, která fungují celokrajsky a mají kromě jiného dohlížet i na dálniční tělesa," řekl Michal Hodboď z ředitelství služby dopravní policie.

Systém se může přesouvat mezi vozidly pode potřeby, není vázaný pouze na jeden vůz. Celní správa chce do budoucna ARGOS propojit s vlastními současnými systémy, do budoucna se tak rozšíří počet aut celníků, která dokážou kontrolovat zaplacení poplatku. Systém stát vyjde na 309 milionů korun.

Prodej nových elektronických dálničních známek začne v prosinci. Řidiči si je budou moci koupit na internetu, na pobočkách pošty a vybraných čerpacích stanicích. Typy i ceny známek zůstanou stejné jako letos, roční známka pro vozidla do 3,5 tuny bude stát 1500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Zůstane i zvýhodnění pro ekologická auta. Novinkou ovšem bude možnost libovolně nastavit datum začátku jejich platnosti, a to až s předstihem 90 dnů. Roční známky navíc budou fungovat po dobu 365 dní bez ohledu na kalendářní rok.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995. Současných 1500 korun za rok platí motoristé od roku 2012. Loni stát vybral 5,35 miliardy korun. Elektronické viněty fungují i v některých okolních zemích, například na Slovensku. 

Zdroje: