Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Záhadný kovový monolit se utajit nepovedlo, první nadšenci ho našli do dvou dnů

Záhadný kovový monolit se utajit nepovedlo, první nadšenci ho našli do dvou dnů
Záhadný kovový kvádr v poušti v americkém Utahu | zdroj: Profimedia

Původ bezmála čtyřmetrového kovového monolitu, který se zčistajasna objevil v poušti amerického Utahu, je stále zahalen tajemstvím. První zájemci už nelenili a nechali se u něj vyfotit. Jde o dílo recesistů, umělců... anebo mimozemšťanů?

K záhadnému kovovému kvádru tyčícímu se z písku mezi skalami v americkém státě Utah pronikli první nadšenci. Ačkoli úřady přesné místo neprozradily z obav, aby se amatérští detektivové při pátrání po objektu neztratili v nehostinném terénu, nebylo to nic platné. První člověk tam byl za dva dny po oznámení nálezu. Původ kvádru nadále obestírá tajemství.

Úřady v Utahu o nálezu informovaly v pondělí poté, co 3,6 metru vysoký kovový kvádr minulý týden objevila posádka vrtulníku při sčítání ovcí tlustorohých. Informace o tajemném objektu okamžitě vyvolala rozruch, a byť úřady označily lokalitu jen velmi vágně - jako kdesi na odlehlém místě na jihovýchodě státu - ve středu se na instagramu objevily první snímky lidí vítězně pózujících s monolitem.

"Rozhodl jsem se tam dostat první, lákal mě fakt, že tento objekt byl schován v přírodě pět let," řekl třiatřicetiletý americký bývalý voják David Surber, jenž se na místo dostal po šestihodinové noční jízdě a díky muži jménem Tim Slane, jenž na sociální platformě Reddit oznámil, že našel přesnou lokaci kvádru a podělil se o ni.

Slane uvedl, že nejdříve vystopoval zaznamenanou dráhu letu zmíněné helikoptéry do okamžiku, kdy zmizela z radaru - což pro něj bylo znamení, že mohla přistát. Poté zkoumal satelitní mapu na Google Earth, až objevil terén odpovídající zveřejněným záběrům a v něm zřetelný dlouhý a úzký stín. Ten není viditelný na historických satelitních snímcích z roku 2015, ale objevuje se tam už od roku následujícího, píše BBC.

_115655187_monolithcomp-2 Snímek záhadného monolitu na Google Earth | zdroj: www.youtube.com

David Surber, jenž žije v Utahu, byl zřejmě první, kdo se od pondělí ke kvádru dostal. Přijel prý ještě za tmy a byl sám, brzy se však k němu přidali další nadšenci, kteří rovněž objevili přesné místo na sociální síti. "Byl to dobrý únik od všech těch negativních věcí, které jsme zažili v roce 2020," komentoval výlet Surber.

Kdo a proč kvádr v poušti instaloval, stále není jasné. Některé teorie tvrdí, že objekt tam mohli umístit návštěvníci z vesmíru, jiné ji připisují nějakému fanouškovi sci-fi filmu 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka, v němž se objevují podobné černé předměty vytvořené neznámým mimozemšťanem. Převládá však názor, že je to dílo dosud neznámého umělce. Zpočátku nejčastěji zaznívalo jméno minimalistického umělce Johna McCrackena, jenž zemřel v roce 2011. Galerie, která vystavuje jeho díla, však uvedla, že za tím možná stojí jiný umělec či umělkyně, kteří takto vzdali McCrackenovi poctu. K instalaci kvádru se dosud nikdo nepřihlásil.

Zdroje: