Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Komentář: Konečně řešení aneb prostě ho postavíme! Volební kampaň: víc než cirkus

Komentář: Konečně řešení aneb prostě ho postavíme! Volební kampaň: víc než cirkus
Předvolební kampaň hnutí ANO | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Komunální volby jsou rejdištěm ještě větších exotů než jakékoli jiné volby a podle toho také vypadá předvolební kampaň. Až zrak dokonce i otrlého diváka téměř nestíhá přecházet.

Rozpad klasických politických stran a vyprázdnění programové diskuse dokazují hesla i dřívějších ideově pevných jistot. Zatímco Zelení nabízejí Prahu 2 "bezpečnější a bez drog", tedy ukázkové heslo fašizujících pravicových populistů, vůči nimž se mají vymezovat, konzervativní ODS ústy starostky této městské části Jany Černochové láká pravověrné pravicové voliče na "více stromů". Jasnější důkaz úpadku ODS si nelze představit.

Celopražský lídr těžko uvěřitelného slepence Zelených, Starostů a KDU-ČSL Petr Štěpánek bez uzardění hlásá populistický a nesmyslný slib levné MHD "za deset korun na den". Možná by se měl spíš soustředit na vysvětlení voličům, co přesně mají venkovští tradicionalisté z KDU-ČSL společného s velkoměstskými liberály ze Strany zelených a pragmatickým podnikatelským subjektem Starostové a nezávislí. Nehledě na to, nakolik je bizarní, když se v jedné koalici setká vládní strana (KDU) s parlamentní (STAN) a mimoparlamentní opozicí (SZ). O věrném spojenectví STAN s TOP 09, kteří kandidují tu spolu, tu proti sobě, nemluvě.

Divných spojenectví je v Praze víc: v Praze 7 kandidují Zelení pro změnu s Piráty a SNK-ED; v Praze 10 lidovci spojili síly s Bursíkovou stranou LES v koalici s výmluvným názvem VLASTA. Dodejme, že Bursík sám usiluje o křeslo v senátu, ovšem v barvách TOP 09.

Prahu zaplavily billboardy nového obskurního podnikatelského projektu, hnutí Pro Prahu (neuměle namalovaný symbol naznačuje, že celým názvem půjde o Srdce pro Prahu), které vede kolodějský starosta Zbyněk Passer. Voliče lákají na uklízení psích exkrementů a rychlejší semafory, nechybí folklór v podobě "více policistů v ulicích". Nejvtipnější ale je, že hnutí se souběžně snaží dobýt jak pražský magistrát, tak radnice jednotlivých městských částí. V každé z nich vyzývá na plakátech "Více peněz pro Prahu XX – ne magistrátu". Už zbývají jen billboardy vyzývající k volbě kandidátů na magistrát: "Více peněz magistrátu – ne městským částem!"

Tím to ovšem nekončí. V Praze 4 vede hnutí Pro Prahu zdejší starosta Pavel Caldr, odpadlík od ODS a později od Bobošíkové, který s oblibou navštěvuje turecké separatisty na Severním Kypru a prezentuje se tam jako pražský primátor. Tak aby se Passer nakonec nedivil.

Dalším odpadlíkem od ODS a posléze od Bobošíkové je starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Ten vede místní subjekt "Nezávislí pro Prahu 10", za niž kandiduje do Senátu celebrita, fotbalista Panenka. Sám Zoufalík chce obhájit post na radnici, kde dlouhá léta vládne souručenství napříč politickým spektrem – jeho místostarostou a předchůdcem ve funkci starosty je nezničitelný funkcionář ODS Milan Richter, který znovu vede kandidátku občanských demokratů. Jiná zdejší místostarostka, původně za ČSSD, je bývalá důstojnice Státní bezpečnosti Radmila Kleslová, která je předsedkyní celopražské organizace ANO a v Praze 10 kandiduje také na starostku. Ať vyhraje kdokoli, bude to jistě někdo z osvědčené party.

ANO zabodovalo nejen Kleslovou. Heslo "Prostě ho postavíme" s fotkou omlazeného stranického předsedy Babiše vstoupí do dějin.  Předtím předvedlo neskutečnou předvolební komedii na pokračování s hledáním kandidáta na primátora. Jejím nezamýšleným důsledkem je PR zdarma pro Jana Kasla, který vstal z politického hrobu a vede cover verzi jukeboxového hitu 'Nejkrásnější dárek' od tělesa 45 českých zpěváků – až na to, že Kaslových demokratů je dokonce pětašedesát.

Odchody od zavedených stran se nevyhnuly ani Ostravě. Zdejší dlouholetý primátor Petr Kajnar se rozešel s ČSSD a letos vede kandidátku vlastního uskupení nazvaného Ostravské fórum; zkratka je pochopitelně OF a hesla jsou revoluční. V razanci ho nicméně předstihl jeho náměstek Dalibor Madej, původně z ODS, nyní hájící nejtradičnější pravicové hodnoty v dresu uskupení Toryové. Ostravany láká jednoznačným heslem: "Konečně řešení!"

Autentickou pravici ještě přesvědčivěji reprezentuje lídr Občanské konzervativní strany (se zkratkou OK strana také marně navazující na symboly Občanského fóra) Jiří Janeček. Bývalý pražský radní a poslanec, známý jako 'Džejdžej' nabízí vládu tvrdé ruky: "Nepřipustím Majdan v Praze," hlásá například.

A jako vždycky, Brno je nejdál. Nejde jen o více či méně vtipné souboje mezi primátorem Onderkou z ČSSD a aktivisty a humoristy z hnutí Žít Brno v čele s Matějem Hollanem či podnikatelské projekty typu A co Brno?, které se snaží nalákat voliče slovními hříčkami typu miliarda – milý Jarda. Korunu všemu dění nasadil kandidát za Moravany Rastislav Lučanský, který se prezentuje jako "lídr č. 4" a vyzývá "volte č. 6". Jeho heslo je doslova zničující: "Udělám vše pro budoucnost a realitu Brna". K tomu se nedá nic dodat.

Zdroje:
Vlastní