Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Komunistům nedovolme ideologicky manipulovat. Jsou stále nebezpeční, varuje historik

Komunistům nedovolme ideologicky manipulovat. Jsou stále nebezpeční, varuje historik
KSČM | zdroj: Mediafax

Komunisté opět dokázali, že se nezměnili, říkají mnozí politici i odborníci. V tomto názoru je utvrdil páteční projev expředsedy KSČM, stalinisty Miroslava Grebeníčka, v Poslanecké sněmovně, ve kterém odmítl, že by oběť studenta filosofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha směřovala proti komunistické totalitě.

„Nijak nepokročili v sebereflexi k vlastní minulosti, k vlastním dějinám. Jejich ideologie se nezměnila,“ řekl ParlamentnímListům.cz na adresu komunistů historik, odborník na soudobé české dějiny Jaroslav Šebek.

Grebeníček: Sympatie Palacha patřily reformním komunistům

V debatě kolem novely zákona o státních svátcích, v níž poslanci navrhují výročí Palachova činu zařadit mezi významné dny, Grebeníček prohlásil, že „tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící“. A poslanec KSČM za bouřlivých protestů poslanců ODS, celé vládní koalice i části poslanců Věcí veřejných pokračoval: „Ne, Jan Palach se nezapálil na protest proti komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu i všech struktur Svazu vysokoškolského studentstva. Atmosféra nadšení, hrdost na vlastní zemi a podpora vedení státu byla tenkrát až neuvěřitelná.“

Zdroje: