Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Experti o budoucnosti: Politický chaos, vize velkého eurostátu a Česko v mlýnském kole

Experti o budoucnosti: Politický chaos, vize velkého eurostátu a Česko v mlýnském kole
Jan Petránek | zdroj: Mediafax

Svět zítřka je světem velkých ekonomických subjektů, tvrdí někteří politologové i experti. A tak se prý dá očekávat, že současné – tedy dvacáté první století - bude stoletím nových mezistátních aliancí. Co to ale bude znamenat pro Česko? Na to hledaly ParlamentníListy.cz odpověď hned u několika expertů - například u zkušeného novinářského matadora Jana Petránka, či analytika Petra Robejška.

Co to bude znamenat tedy například pro Evropskou unii (EU), o které stále řada lidí (nejen v Česku) pochybuje? Podle vizí, které předložil server Hlasu Ruska, se EU z nejasného mezistátního svazu transformuje do silné federace s půlmiliardou občanů. Pro samotné Rusko to pak bude znamenat, že za takové situace nebude mít prakticky na vybranou a bude muset zformovat také svůj blok. „Tím by mohla být třeba Euroasijská unie,“ myslí si ruský politolog a místní expert z Ústavu národní strategie Pavel Svjatěnkov. Podle něj ale k tomu, aby byl projekt úspěšný, bude nezbytné, aby se k němu připojila Ukrajina.

To je velká země s 45 miliony obyvatel. A čím větší je jejich počet, tím větší je objem potencionálního trhu. „Je však pravdou, že mnohé ukrajinské politiky a částečně i jejich běloruské kolegy, kteří se orientují na východní Evropu, slovo euroasijský spíš děsí. Proto se nedá vyloučit ani to, že si nakonec Rusko bude muset vybrat mezi Ukrajinou na jedné straně a Uzbekistánem a Tádžikistánem na straně druhé.

Tím však vize některých expertů nekončí. Už ke konci tohoto desetiletí by tak v duchu této myšlenky prý mohla na Dálném východě také vzniknout konfederace vedená Čínou. Ten, komu se myšlenka nelíbí, se musí smířit s tím, že menší země nebudou schopny soupeřit s takovými obry, jakými je USA nebo Čína. Pokud nebudou chtít dopustit to, aby s nimi v budoucnu obchodní partneři jednali z pozice síly, do aliance, která bude blízko jejich geografické poloze budou muset vstoupit.

Zdroje: