Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Komická rétorika Kremlu. Uprostřed války označil útok Ukrajinců za provokaci

Komická rétorika Kremlu. Uprostřed války označil útok Ukrajinců za provokaci
Ruský prezident Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Kyjev z rozsáhlé provokace v souvislosti se zprávami o průniku ukrajinských vojáků do ruské Kurské oblasti, která sousedí s Ukrajinou.

Ruské úřady od úterka informují o přítomnosti ukrajinských vojáků v Kurské oblasti a následných bojích u hranic mezi oběma zeměmi. Ruské ministerstvo obrany dnes před polednem SELČ uvedlo, že boje pokračují. Telegramový kanál Rybar, jenž je blízký ruské armádě, v noci na dnešek napsal, že ukrajinským jednotkám se podařilo v příhraničí uchytit a obsadily tam tři vesnice. Tyto informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

"Kyjevský režim podnikl další rozsáhlou provokaci, vede nerozlišující palbu z různých druhů zbraní, včetně raketových, na civilní objekty," tvrdil na jednání s členy ruské vlády Putin, na jehož rozkaz Rusko v únoru 2022 zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu a rozpoutalo tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války, jenž si vyžádal množství životů nejen vojáků, ale také civilistů. Ukrajinské úřady informují o zabitých ukrajinských civilistech při ruských tocích prakticky denně.

Putin podle serveru Meduza dále uvedl, že bezprostředně po jednání s členy vlády bude mít schůzku s šéfy ruských silových a bezpečnostních struktur, se kterými bude současnou situaci v Kurské oblasti řešit.

Gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov podle serveru Meduza dnes informoval mimo jiné o nočních útocích ukrajinských dronů na region, přičemž jeden úder podle něj zasáhl sanitku a zemřel její řidič a zdravotník. Celkem během bojů, které propukly v úterý, zahynulo pět lidí, dvě desítky byly zraněny, citovala ruské představitele už dříve agentura Reuters.

Ukrajina rozsáhlou ruskou invazi z části odrazila, zastavila a některá svá území dobyla zpět. Rusové však rozsáhlou část ukrajinského území okupují a boje pokračují. Během války se hranice do Ruska v Kurské a Belgorodské oblasti opakovaně pokoušely prorazit Rusy tvořené formace Ruský dobrovolnický sbor, Legie Svoboda Rusku a Sibiřský prapor, které bojují na straně Ukrajiny, poznamenal dříve server Meduza.

Zdroje: