Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

V Británii vyšli do ulic odpůrci rasismu a tvořili ochranné kordony kolem azylových center

V Británii vyšli do ulic odpůrci rasismu a tvořili ochranné kordony kolem azylových center
zdroj: Profimedia

Tisíce odpůrců rasismu se ve středu večer shromáždily v ulicích britských měst a vytvořily lidské štíty na obranu azylových center a dalších objektů.

Stalo se tak poté, co policie varovala před další vlnou protimuslimských nepokojů v souvislosti s výzvou krajně pravicových skupin k novým protestům. Informoval o tom list The Guardian.

Policie se připravovala na novou noc násilností na asi stovce míst po celé Británii a chystala se nasadit až 6000 příslušníků bezpečnostních složek. Předpoklady rozsáhlých krajně pravicových demonstrací se ale nakonec nenaplnily.

Ulice Londýna, Bristolu, Oxfordu, Liverpoolu či Birminghamu namísto toho zaplavily pokojné davy antirasistů a antifašistů, kteří drželi transparenty s nápisy jako "uprchlíci jsou vítáni". Kromě azylových center se sešli také před kancelářemi agentur a právnických firem specializujících se na imigraci, které byly v krajně pravicových chatových skupinách zmiňovány jako potenciální terče.

Vlnu násilí spustil na začátku minulého týdne útok v severoanglickém Southportu. Sedmnáctiletý mladík v tamní taneční škole nožem zabil tři dívky a dalších deset lidí zranil. Záhy se na internetu objevily falešné informace, podle nichž útočil imigrant a muslim, žadatel o azyl. Ve skutečnosti šlo o rodáka z velšského Cardiffu, jehož rodina je původem z Rwandy.

Od začátku střetů bylo zatčeno asi 400 a obviněno bylo kolem stovky lidí.

Zdroje: