Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Komedie ve sněmovně: Přestaňte pít, vyzval Rath Kalouska

Komedie ve sněmovně: Přestaňte pít, vyzval Rath Kalouska
zdroj: tisková zpráva

Při jednání o návrhu zákona o omezení státní podpory stavebního spoření opět došlo ve sněmovně na osobní invektivy. Aktéry takových přestřelek bývají nejčastěji David Rath a Miroslav Kalousek. Nejinak tomu bylo i tentokrát.

Když David Rath u řečnického pultíku kritizoval podle ČSSD protiústavní záměr vlády omezit podporu stavebního spoření, Kalousek za jeho zády cosi poznamenal. Reakce Ratha byla okamžitá: "Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná podle stupňující se agrese a vulgarity".

Středočeský hejtman následně Kalouskovi doporučil, aby přestal pít. Alkohol prý škodí nejen Kalouskovu zdraví, ale i jeho obrazu v médiích.

Pletete si retroaktivitu a retrospektivu

Kalousek okamžitě vystoupil s faktickou poznámkou. Podle vlastních slov už několik měsíců abstinuje, protože musí - a to kvůli svému zdravotnímu stavu. Ratha také upozornil, aby nepoužíval termíny, kterým nerozumí. Podle Kalouska si Rath plete retroaktivitu a retrospektivu.

Politici po jarních volbách slibovali změnu politického stylu a chování ve sněmovně, které bylo v letech 2006-2010 - za patové situace mezi koalicí a opozicí - neustálým terčem kritiky. Rath či Kalousek si ale ve slovních přestřelkách a pokusech urazit či ponížit politického soupeře libují.