Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Texas kvůli změnám volebního práva

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Texas kvůli změnám volebního práva
Volební místnost v texaském Manoru během loňských prezidentských voleb | zdroj: Profimedia

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo stát Texas kvůli kontroverzním změnám volebního práva.

Nový zákon údajně ve více ohledech omezuje možnosti hlasování. Žaloba byla podána ve čtvrtek u soudu v San Antoniu, informovala agentura DPA.

Určité úpravy v zákoně potlačují práva jednotlivých skupin voličů, například starších občanů, hendikepovaných osob nebo Američanů, kteří žijí v jiné zemi.

Texaský zákon má mimo jiné rozšířit pravomoce stranických volebních pozorovatelů a zakázat určité volební metody, například hlasování z automobilu. Zakázáno má být například i to, aby oficiální místa oprávněným voličům zasílala nevyžádané nabídky na korespondenční hlasování.

Texaský parlament změny schválil na konci srpna a republikánský guvernér státu Greg Abbott zákon podepsal na začátku září. V platnost má vstoupit v prosinci.

Abbott a další republikáni argumentují, že zákon znesnadní podvádění. Demokraté zase republikánům předhazují, že změny omezí volební právo.

„Naše demokracie závisí na právu voličů odevzdat hlas a nechat si tento hlas započítat,“ řekl generální prokurátor Merrick Garland. „Ministerstvo spravedlnosti i nadále využije všechny prostředky, které má k dispozici, k ochraně tohoto základního pilíře naší společnosti.“

Zdroje:
ČTK, AP