Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Knihkupec varuje vládu. Nebude na jídlo a lidé povstanou jako v Římě

Knihkupec varuje vládu. Nebude na jídlo a lidé povstanou jako v Římě
zdroj: Profimedia

Sjednocení DPH na 17,5 procentech se blíží. Lidé se bojí, že nebudou mít co jíst. Bojí se, že přijdou o práci.

Snížená sazba DPH se zvýší od roku 2012 na 14 procent, v roce 2013 se horní i dolní sazba daně z přidané hodnoty ujednotí na 17,5 procentech. Takovéto rozložení změny DPH by podle ekonomů mělo omezit hrozbu skokového zdražení. Přesto se však této změny lidé bojí.

Bojí se jí maloobchodníci, zejména pak ti, kteří provozují obchody s potravinami. Prodavačka Ivana z Prahy je zaměstnána v krámku, který je nedaleko nákupního centra. „Bojím se o práci. Už teď si u nás lidé kupují jen ty nejnutnější věci, pro velké nákupy chodí samozřejmě jinam. Ceny dole však udržet nemůžeme, protože se nám zdraží všechno - energie, dovoz, ceny potravin," říká Ivana.

Psali jsme:
Bezmocný radí zoufalým: Kupte si na krk provaz, než ho Kalousek zdraží
Krampol: Mám malý důchod. Kdybych nedělal, skončím pod mostem
Čáry máry s DPH, směje se vládě levicový Keller


Ani pražskému knihkupci Janovi se nelíbí, že by měly být knihy do budoucna vyjmuty ze snížené sazby DPH. „Už teď lidi chodí spíš po knihovnách, nebo knížky stahují na internetu. Našeho knihkupectví se to naštěstí moc nedotkne, protože u nás nakupují hlavně turisté různé cizojazyčné průvodce. Problém budou mít podle mě hlavně knihkupectví zaměřená na domácí autory a domácí čtenáře," vysvětluje knihkupec, který prodává poblíž Václavského náměstí.

A dodává: „Už teď to funguje tak, že si objednáváme knihy od nakladatelů až ve chvíli, kdy vidíme, že je po nich poptávka. Nakladatelství pak samozřejmě sázejí na jistotu a vydávají jen ty knihy, na které buď mají granty, nebo u kterých mají jistotu, že o ně bude zájem. Biti na tomhle celém opět budou začínající domácí autoři."

Celý článek na ParlmentniListy.cz