Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

KLDR používá vlastní operační systém. Kontroluje lidem počítače

KLDR používá vlastní operační systém. Kontroluje lidem počítače
V Severní Koreji mají sice počítače, ale s novým operačním systémem se na internet nedostanou a každý jejich krok monitorují úřady | zdroj: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Severní Korea po desetiletém vývoji vytvořila vlastní operační program pro počítače. Nejen proto, aby se zbavila "imperialistických" Windows XP, ale hlavně aby mohla ještě lépe kontrolovat své občany. Když provedou něco zakázaného, počítač se restartuje a vládě přijde upozornění.

Operační systém s názvem Red Star se podařilo stáhnout německým výzkumníkům Florianu Grunowovi a Niklausovi Schiessovi z IT společnosti ERNW a následně prozkoumali jeho zdrojový kód.

Verze, kterou stáhli, je postavená na Linuxu a má i některé výrazné znaky Applu. Nemá ale funkční internetový prohlížeč – funguje spíš jako intranet. Uživatelé se mohou připojit na stránky státních úřadů nebo si přečíst zprávy v oficiálních médiích, na internet se nedostanou.

Kromě toho systém vládě umožňuje kompletní dohled nad tím, co jeho uživatel v počítači dělá. Vše je přednastaveno, a kdyby se pokusil něco změnit, upravit nebo třeba prolomit firewall, naskočí chybová hláška, případně se počítač rovnou sám od sebe restartuje.

Podle techniků, kteří fungování Red Star zkoumali, počítač fungující pod tímto operačním systémem dává úřadům vědět o každém kliknutí jeho uživatele. Umožňuje vzdálené prohledávání všech složek, nic není soukromé.

Režim se tím snaží zabránit mimo jiné rostoucímu nelegálnímu šíření západní hudby, filmů nebo literatury. Ty si totiž nejčastěji lidé nejčastěji předávají na USB discích nebo paměťových kartách. Jejich obsah je tak možné hned po zapojení do počítače zkontrolovat.

Red Star se ale jinak snaží fungovat jako běžný operační systém pro počítače. Má mimo jiné vlastní textový editor, kalendář i jednoduché programy na tvorbu a úpravy hudby.

Severní Korea není jedinou zemí, která si vytvořila vlastní operační systém, aby nemusela spoléhat na ty západní. Má ho třeba Kuba a o jeho vývoj se dříve snažily mimo jiné i Čína a Rusko.

Zdroje: