Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Klaus vystoupí na žofínském fóru, Zeman a Švejnar na Zlaté koruně

Klaus vystoupí na žofínském fóru, Zeman a Švejnar na Zlaté koruně
zdroj: tisková zpráva

Prezident Václav Klaus v úterý odpoledne vystoupí na jubilejním stém žofínském fóru, kde by měl mluvit o aktuální situaci v politice i ekonomice. Jiní ekonomové se během dne sejdou na mezinárodním ekonomickém fóru Zlatá koruna.

Tradiční diskusní setkání žofínském fóra tentokrát nemá vymezené téma. Václav Klaus, který by měl v asi hodinovém projevu probrat aktuální vývoj v ekonomice, bude kromě toho odpovídat i na dotazy účastníků fóra.

Klaus se v posledních měsících ostře vyslovoval proti dalšímu navyšování deficitu státního rozpočtu, je podle něj už nyní neúnosně vysoký. Krize veřejných financí pokládá za vážný problém, který politici již delší dobu zanedbávali. Dnes už podle něj nemá dobré řešení.

Zlepšení v ekonomice by podle Klause mohla přinést jen silná vláda. Tu ale v Česku podle něj půjde jen těžko vytvořit bez změny volebního systému, například zavedením bonusu pro vítěze.

Prezident také dlouhodobě kritizuje současnou podobu EU a tvrdí, že České republice prospělo, že si v době hospodářské krize ponechala vlastní měnu. V sobotu Klaus prohlásil, že po přijetí lisabonské smlouvy se Evropská unie ocitla v nejvážnější krizi své historie.

O dluzích bude i Zlatá koruna

Jiní ekonomové se během dne sejdou na VI. Mezinárodním ekonomickém fóru Zlatá koruna. Debatovat by měli na téma, zda  najde Česko cestu z dluhů, či jak daleko máme od situace, v níž jsou teď Řekové.

Vystoupí Jan Švejnar, Miloš Zeman a řecký ekonom Nikos Christodoulou. Úvodní slovo prvního bloku, který se točí okolo státního dluhu a možného krachu veřejných financí bude mít ekonom Jan Švejnar. K tématu promluví i Kaspar Richter ze Světové banky, náměstek ministra financí Bohdan Hejduk a vrchní ředitel ČNB Robert Holman.

Druhý blok se bude zabývat nezaměstnaností. Už poněkolikáté zde promluví Miloš Zeman, projev si připravil i ministr práce Petr Šimerka a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

V závěrečném odpoledním bloku "Vzdělanost jako cesta k ekonomické prosperitě" se odborníci zamyslí nad tím, zda by se mělo více investovat do vzdělání.

www.parlamentnilisty.cz