Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Klaus v dopise navrhl Nečasovi zákaz kouření a obul se do EU

Klaus v dopise navrhl Nečasovi zákaz kouření a obul se do EU
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Prezident republiky Václav Klaus napsal premiérovi Petru Nečasovi dopis kvůli nové připravované směrnici Bruselu o tabákových výrobcích. ParlamentníListy.cz mají dopis ze 30. září k dispozici od zdroje blízkého premiérovi.

Směrnice o tabákových výrobcích 2001/37/ES má být podle návrhu Evropské komise rozšířena a má zavést povinně jednotné černobílé balení všech cigaret, zakázat vystavování cigaret v místě jejich prodeje a zakázat používání přísad do cigaret při jejich výrobě.

Omezení občanských svobod

Vážený pane předsedo vlády, ... Není pochyb o tom, že jde o další významný pokus výrazně zasáhnout do občanských svobod, do svobody podnikání a ještě více než dosud pokřivit a narušit volný trh jak na úrovni členských států, tak v celé Evropské unii. Není také pochyb o tom, že v Evropské unii existuje silný politický proud, který chce volný trh, jeden z definičních znaků svobodné demokratické společnosti, pomocí postupných kroků zcela eliminovat a podřídit ho centrálnímu řízení. Záměr další regulace výroby a prodeje tabákových výrobků je jeho exemplárním příkladem," napsal na úvod Klaus Nečasovi.

Hlava státu je přesvědčena, že česká vláda by měla v rámci právě probíhající veřejné konzultace vygenerovat k tomuto problému zcela zásadní postoj a ten pak prosazovat v rámci vyjednávání s evropskými institucemi.

Celý článek na ParlamentniListy.cz