Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Klaus odjíždí přednášet do USA klimatickým skeptikům

Klaus odjíždí přednášet do USA klimatickým skeptikům
zdroj: tisková zpráva

Prezident Václav Klaus se vrací ke svému antiklimatickému programu. Během příštího týdne by měl ve spojených státech přednášet na téma zeleného alarmismu.

Americká Florida bude hostit prezidenta České republiky, který sem na žádost think tanku Club for Growth přiletí vykládat o neexistenci globálních klimatických změn. Klaus by se zde měl podle informací ze stránek Hrad.cz sejít s "řadou kongresmanů, guvernérů a jiných osobností politického i akademického života".

Zatím ale není jasné, o koho konkrétně půjde. Není to schopný sdělit ani Hrad, ani Američané, kteří Klause zvou. Seznam přednášejících se od Club for Growth nepodařilo Lidovým novinám sehnat. Podle vyjádření Václava Vochosky z české ambasády ve Washingtonu se prezidentův program teprve připravuje.

Novinářům vstup zakázán

Celá konference bude navíc prý uzavřena médiím. Jasné ale je, že prezidenta čekají lidé naklonění jeho názorům. Think tank bojuje za co nejnižší daně a za co nejmenší zásahy státu do života Američanů. Pravidelně uděluje politikům, mezi které se nedávno zařadil i prezident Obama, titul "Soudruh měsíce". Na webu organizace je rubrika nazvaná "soudružská síň ostudy", oblepená symbolem rudého srpu a kladiva.

"Organizátor, který pana prezidenta pozval, také platí náklady. Pan prezident cestuje běžnou linkou tam i zpět," sdělil Lidovým novinám mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Nutno podotknout, že prezident cestuje propagovat své názory do zámoří poměrně pravidelně.

Zelený agitátor

Václav Klaus byl v USA naposledy před rokem, měl se na konferenci pořádané deníkem Wall Street Journal utkat se zastáncem opačného názoru na globální klima, nositelem Nobelovy ceny Alem Gorem. Ze setkání ale nakonec sešlo. Klaus možná v dohledné době dostane druhou možnost, Ala Gora zvou do Prahy na svůj sjezd sociální demokraté.

Mluvčí Ochvat odmítl možnost setkání Gora a Klause komentovat, není ani jasné, jaký by měla Goreova návštěva formát.

www.parlamentnilisty.cz