Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Klaus: Evropa spí a opouští kapitalismus a svobodu. Bude zaostávat

Klaus: Evropa spí a opouští kapitalismus a svobodu. Bude zaostávat
zdroj: tisková zpráva

Prezident republiky Václav Klaus se ve dnech 30. června – 2. července 2010 zúčastnil v italském městě Stresa Ditchley konference pořádané Institutem mezinárodních financí. Prezident se zde setkal s představiteli významných světových bank, ministry hospodářství a zástupci institucí Evropské unie. Ve čtvrtek vystoupil s hlavním projevem o budoucích posunech ekonomické síly ve světě.

Ekonom Václav Klaus na úvod zdůraznil, že ekonomická teorie se zabývá chováním ekonomických subjektů a proto se neumí zabývat zeměmi a kontinenty.

Konkurují si subjekty na trhu, ne kontinenty

„Spotřebitelé, investoři, firmy jsou subjekty, které se chovají racionálně a proto je jejich chování předvídatelné a tím i systematicky analyzovatelné. Kontinenty se nechovají a ani se nijak chovat nemohou, protože nejsou subjektem v behaviorálním slova smyslu. Kontinenty si nekonkurují. Kontinenty nic nespotřebovávají, nic neinvestují a také nedělají inovace. Proto má smysl mluvit o konkurenceschopnosti jednotlivých firem v Evropě, ale nelze mluvit o konkurenceschopnosti Evropy. To neekonomové většinou málo chápou," řekl Klaus.

Klaus uvedl, že jeho dlouhotrvající zkušenost s komunistickým politickým, ekonomickým a sociálním systémem mu napověděla, že standardní výrobní faktory jako práce, kapitál, přírodní zdroje a technologie hrají zejména v dlouhém období jen velmi omezenou roli. Důležitá je podle něj kvalita ekonomického systému.

Celý článek najdete na ParlamentniListy.cz