Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Drsná finta trojkoalice. Podporu spoření zdaní padesáti procenty

Drsná finta trojkoalice. Podporu spoření zdaní padesáti procenty
zdroj: tisková zpráva

Konec výhodného ukládání peněz. Státní podporu stavebního spoření čeká už za letošní rok masivní zdanění. Strany budoucí vládní koalice našly fintu, jak snížit státní podporu stavebnímu spoření už za letošní rok.

Aby nemohl být jejich krok napaden jako protiústavní, přiznají ji v plné výši, ale hned vzápětí ji zdaní bezprecedentními padesáti procenty. Budoucí ministr financí Miroslav Kalousek upřesnil, že stát sníží o polovinu podporu stavebnímu spoření právě padesátiprocentním zdaněním podpory, kterou vyplácí. „Povinnost odvést daň budou mít stavební spořitelny," řekl Kalousek.

Je tak jasné, že lidem zůstane na účtu pouze polovina dnešní státní podpory. U starých smluv, které lidé uzavřeli do konce roku 2003, tak klesne státní podpora ze 4500 na 2250 korun ročně a u nových smluv uzavřených od začátku roku 2004 klesne z 3000 na 1500 korun. Tímto manévrem ušetří budoucí vláda v rozpočtu již příští rok zhruba 6,6 miliardy korun a nebude jí hrozit riziko, že snížení státní podpory někdo úspěšně napadne u soudu.

Celý článek najdete na ParlamentniListy.cz