Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Kdysi naděje, nyní rezignace - japonský premiér Kišida už se nebude ucházet o post

Kdysi naděje, nyní rezignace - japonský premiér Kišida už se nebude ucházet o post
zdroj: Profimedia

Japonský premiér Fumio Kišida v zářijových vnitrostranických volbách nebude obhajovat funkci předsedy vládnoucí Liberálnědemokratické strany (LDP).

Oznámil to na tiskové konferenci. Kišida, který nastoupil do úřadu v říjnu 2021, podle agentury Kjódó dál nesetrvá ani v čele japonského vládního kabinetu.

Na Kišidu tvrdě dopadly korupční skandály LDP, kvůli čemuž mu klesla podpora pod 20 procent. Novinářům dnes řekl, že chce v čele strany dát šanci novému lídrovi a ukázat, že se LDP mění k lepšímu.

Strana si vybere předsedu v září. Zatím není jasné, kdy nový lídr vystřídá Kišidu na postu premiéra. Japonsko zároveň na podzim 2025 čekají parlamentní volby.

Japonská Liberálnědemokratická strana se dlouhodobě potýká s korupčním skandálem ohledně získávání finančních prostředků, do kterého bylo zapleteno přes 80 jejích zákonodárců. Kišida kvůli tomu odvolal z vedoucích funkcí ve straně řadu ministrů a dalších představitelů, rozpustil stranické frakce a přijal zákon zpřísňující kontrolu financování politických stran. Kroky ale ztracenou podporu nepřinesly, píše agentura AP.

Zdroje: