Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Kdy se uskuteční debaty kandidátů? ČT tu svou přesunula na neděli, Babiš ale přesto nepřijde

Kdy se uskuteční debaty kandidátů? ČT tu svou přesunula na neděli, Babiš ale přesto nepřijde
Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel se před prvním kolem voleb utkali v superdebatě na TV Nova | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Oba postupující kandidáty prezidentské volby čeká v tomto a příštím týdnu několik veřejných debat v médiích. Česká televize (ČT) odvysílá svůj Prezidentský duel proti původnímu plánu již v neděli 22. ledna. ČT dnes uvedla, že na tento termín ho přesunula kvůli kolizi s debatou na konkurenční TV Nova, která se uskuteční ve čtvrtek 26. ledna. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ale dnes ČTK sdělil, že se debaty v ČT nezúčastní. TV Nova má podle mluvčí Barbory Dlabáčkové potvrzenou účast obou kandidátů.

„Andrej Babiš přijal účast ve čtvrteční předvolební debatě komerční televize a Petr Pavel u nás. Vzhledem k významu volby vnímáme jako důležitější, aby diváci viděli společnou debatu obou kandidátů, než abychom trvali na čtvrtečním termínu s jasným rizikem neúčasti jednoho z nich. A protože odmítáme dělat z předvolební debaty souboj televizí, uvedeme Prezidentský duel v neděli,“ sdělil ředitel divize Zpravodajství a sportu ČT Zdeněk Šámal.

Živý přenos Prezidentského duelu z budovy Národního muzea uvede program ČT1 a ČT24 v neděli od 20:10 hodin. Moderace se stejně jako v případě debaty před prvním kolem ujme Martin Řezníček, uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková. Oba jsou pozvaní a my aktuálně čekáme na jejich reakci, dodala později. Babiš však mezitím ČTK řekl, že do České televize nepůjde. „Stále platí, že je Česká televize připravená uspořádat profesionálně vedenou nestrannou debatu tak, jako ji uspořádala před druhým kolem minulé prezidentské volby, kdy se jí vysílaný Prezidentský duel mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem stal s 2,7 milionu diváků nejen nejsledovanějším pořadem roku na celém TV trhu, ale i nejsledovanější politickou debatou v historii měření sledovanosti. Pozvánka pro Andreje Babiše je tedy platná až do začátku nedělního vysílání,“ reagovala Blinková.

TV Nova plánuje prezidentský duel na příští čtvrtek od 20:00 hodin. Vysílat jej bude i na TN Live a sociálních sítích. Debatu bude opět moderovat Rey Koranteng a bude trvat 90 minut. Vysílání znovu bude ze zpravodajského studia v hlavní budově TV Nova. Na příští týden Nova připravuje také dva velké individuální rozhovory, a to v pondělí 23. ledna s Babišem a v úterý 24. ledna s Pavlem. Oba odvysílá od 20:00 hodin.

Televize CNN Prima News má již potvrzenou účast obou kandidátů na středu 25. ledna ve 20:15, sdělili její zástupci. Duel Hledá se prezident ve studiu s diváky v publiku budou opět moderovat Terezie Tománková a Petr Suchoň.

Český rozhlas nachystal svou debatu tradičně až na pátek těsně před otevřením volebních místností od 13:00 do 14:00. Podle mluvčího JIřího Hošny bude záležet na tom, zda oba pozvání přijmou.

Zpravodajský web Deník.cz nabídne již tuto středu 18. ledna od 11:00 hodin první duel obou kandidátů. Dvacetiminutovou živou debatu pod názvem Prezidentský souboj povede reportérka Kateřina Perknerová.

Následovat bude ve čtvrtek 19.ledna v 09:30 debata na Blesku. Hodinový duel ve studiu Blesku v pražských Holešovicích bude moderovat Vera Renovica. Debatu před druhým kolem plánuje i iDNES.cz z vydavatelství Mafra.

Internetová jednička Seznam.cz se bude prezidentské volbě nadále věnovat ve zpravodajství a v podcastech. Například dnes bude hostem podcastu Ptám se já Danuše Nerudová. „Petr Pavel i Andrej Babiš od nás už dostali pozvání do debaty, ale zda ji zrealizujeme a v jaké přesné podobě, zatím nedokážeme říct. Stejně tak zvažujeme zařazení dalších formátů, ale zatím je toho hodně v běhu,“ řekla ČTK mluvčí Aneta Kapucianová.

Před prvním kolem volby se Babiš účastnil pouze televizní debaty tří kandidátů s nejvyššími preferencemi na Nově. Do diskuse všech devíti uchazečů na ČT nedorazil a neúčastnil se ani debaty tří favoritů na Primě.

Druhé kolo volby prezidenta se uskuteční v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna.

Zdroje: