Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Karel III. byl korunován britským králem

Aktualizováno: Karel III. byl korunován britským králem
Korunovace Karla III. | zdroj: Profimedia

Karel III. byl dnes v londýnském Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován britským králem. Obřadu se účastnilo 2200 hostů, zástupy lidí korunovaci sledovaly v ulicích britské metropole a další na obrazovkách.

Ceremoniál, který Británie zažila naposledy před 70 lety, ale kromě nekončícího provolávání „Bůh ochraňuj krále“ doprovázely i menší protestní akce odpůrců monarchie a zatýkání členů republikánského hnutí.

Okázalý a starobylý obřad vyvrcholil jen několik minut po poledni londýnského času (13:00 SELČ), kdy arcibiskup z Canterbury Justin Welby Karlovi III. na hlavu nasadil korunu svatého Eduarda používanou při korunovacích od 17. století. Krátce nato byla korunována i panovníkova manželka, královna Camilla, které arcibiskup na hlavu nasadil korunu královny Marie, upravenou speciálně pro ni.

Před královninou korunovací čtyřicetiletý následník britského trůnu princ William složil slib věrnosti svému otci. „Já, William, princ z Walesu, ti slibuji věrnost jako tvůj poručník na život a na smrt, budu ti věrný a oddaný, k tomu mi dopomáhej Bůh,“ řekl William, když poklekl před svým otcem. Rituál je považován za důležitou součást korunovačního obřadu.

Korunovaci v 11:20 SELČ zahájil slavnostní průvod, v němž královský pár ve státním kočáru zamířil z Buckinghamského paláce přes hlavní třídu The Mall a Trafalgarské náměstí až do vládní čtvrti Whitehall a Westminsterského opatství. Tam král přísahal věrnost bohu a slíbil spravedlivě vládnout lidem v Británii i v zámořských teritoriích, kde je hlavou státu. Mimo zraky veřejnosti byl pomazán posvěceným olejem a pak mu usazeném na dubovém trůnu krále Eduarda z 13. století v rámci investitury byly předány symboly jako ostruhy, meč, nárameníky, roucho a štóla, koule, prsten, rukavice, žezlo či hůl.

Korunu svatého Eduarda má na sobě král pouze při samotném korunovačním rituálu. Váží přes dva kilogramy a byla vyrobena v roce 1661 pro Karla II., poté, co byla obnovena monarchie. Oliver Cromwell totiž nechal původní středověkou korunu v roce 1649 roztavit. Měla ji na hlavě i královna Alžběta při korunovaci v roce 1953. Je zdobena rubíny, ametysty, safíry, granáty, topasy a turmalíny.

Královský pár před koncem obřadu přistoupil ke svatému přijímání. Westminsterské opatství opustil za zpěvu hymny, král měl na sobě při odchodu imperiální státní korunu, která byla vyrobena v roce 1937 a byla do ní vsazena druhá část největšího diamantu na světě - Cullinan II. Je vyrobena ze zlata a váží kilogram. Je na ní bezmála 3000 diamantů. Její horní část zdobí safír svatého Eduarda.

Po konci dvouhodinového obřadu se Karel III. s Camillou v procesí vydali zpět do Buckinghamského paláce. Královský pár poté vystoupil po boku dalších členů královské rodiny na balkóně svého sídla.

Dnešní korunovace se koná téměř přesně 70 let poté, co tento obřad absolvovala Karlova matka Alžběta II. Její 74letý syn se stal čtyřicátým britským panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. Ceremoniál, který prakticky nemá ve světě obdoby, má především symbolický význam a představuje jakési potvrzení pouta mezi panovníkem, státem a anglikánskou církví. Ceremoniál navazuje na téměř tisíciletou tradici, zahrnuje však i nové prvky, které mají odrážet dnešní Británii a její postavení ve světě.

Příznivci i odpůrci

Na Trafalgarském náměstí v centru Londýna dopoledne na krále čekali odpůrci monarchie, kteří se sloganem Not my King volali po přechodu Británie ke zřízení s volenou hlavou státu. Policie následně na místě zatkla vůdce antimonarchistického hnutí Republic Grahama Smithe a pět dalších protestujících.

Republikány však mnohonásobně převýšili Karlovi příznivci i turisté, kteří si historickou akci nechtěli nechat ujít. Lidé z celého světa čekali podél cesty průvodu ve stanech i několik dní, další drželi místa s nejlepším výhledem od brzkých ranních hodin.

S větší pompou a pohodlím než v londýnských ulicích v lavicích Westminsterského opatství korunovaci přihlíželi světoví státníci, monarchové i celebrity a britští politici či představitelé církve. Přišli například španělský král Felipe VI. s manželkou Letiziou, jordánská královna Ranja, americká zpěvačka Katy Perry či britská herečka Emma Thompsonová. Ceremoniálu se účastnila i americká první dáma Jill Bidenová a její ukrajinská kolegyně Olena Zelenská; jejich prezidentští manželé, Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj, přítomni nebyli.

Vedle státníků z více než 200 zemí byli na slavnost pozváni také nositelé Nobelovy ceny, náboženští představitelé, pracovníci komunitních a charitativních organizací i filmové a hudební celebrity. Česko reprezentoval prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Obřadu se zúčastnili i Karlův mladší syn princ Harry a panovníkův bratr princ Andrew, ačkoliv neměli žádnou oficiální roli. Princ Harry ani princ Andrew již nevykonávají žádné královské povinnosti, i když z rozdílných důvodů - Harry se před lety vzdal královských povinností, Andrew se v roce 2020 stáhl ze své oficiální role v návaznosti na obvinění ze sexuálního zneužití nezletilé.

Cestou zpět do Buckinghamského paláce jeli Karel III. a jeho o rok starší choť Camilla historickým pozlaceným kočárem, který váží 4000 kilogramů a je tažen osmi koňmi. Na sobě pro tuto příležitost měli pláště zhotovené speciálně pro ně dva, na nichž jsou vyšité přírodní motivy, které jsou královskému páru blízké. Zdobí je také národní symboly Anglie (růže), Skotska (bodlák) a Irska (čtyřlístek jetele).

Do Westminsterského opatství jel předtím královský pár ve státním zlatočerném kočáře, který byl vyroben v roce 2012 při příležitosti diamantového jubilea nástupu královny Alžběty II. na trůn. Tento moderní kočár má i topení či klimatizaci. 

List The Guardian dnešek hodnotí jako symbolický začátek nové královské éry v Británii a osobní naplnění pro muže, který strávil více než sedm desetiletí čekáním na trůn.

Zdroje: