Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Na korunovaci Karla III. byly přizvány více než dva tisíce hostů

Na korunovaci Karla III. byly přizvány více než dva tisíce hostů
Přípravy na korunovaci Karla III. | zdroj: Profimedia

Korunovaci Karla III. britským králem bude v sobotu v londýnském Westminsterském opatství osobně přihlížet přes 2200 hostů. Vedle státníků z 203 zemí jsou na slavnost pozváni také nositelé Nobelovy ceny, náboženští představitelé nebo pracovníci komunitních a charitativních organizací.

Další 400 mladých lidí zastupujících charitativní organizace bude sledovat korunovační bohoslužbu a průvody z kostela svaté Markéty v těsném sousedství opatství.

Buckinghamský palác postupně zveřejňuje podrobnosti o Karlově korunovaci, která má být menšího rozsahu než korunovace jeho matky Alžběty II. v roce 1953. Její korunovaci tehdy podle paláce sledovalo v opatství 8200 hostů.

Nový král se kvůli ohledům na životní prostředí rozhodl při obřadu využít křesla, která už posloužila během korunovace jeho dědečka Jiřího VI. Části polstrování bylo potřeba vyměnit, kostra dřevěného nábytku se ale použila, uvedl dnes palác a zveřejnil fotografie.

Karel III. a jeho choť Camilla budou korunováni v sobotu 6. května ve Westminsterském opatstvím v Londýně. Za Českou republiku se akce zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Karlova matka Alžběta II. zemřela loni 8. září ve věku 96 let, vládla 70 let.

Zdroje: