Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kalousku, jste hrobař. Váš David Rath

Kalousku, jste hrobař. Váš David Rath
zdroj: Mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek přiznal, že státní rozpočet může mít menší příjmy, než očekával. Podle něj se ukáže, zda je to jen výkyv, nebo jde o trend. Zároveň však, řekl, že pokud by se situace nezlepšila, šlo by asi o patnáct miliard, což podle něj ve státní rozpočtu není mnoho.

Stačí ubrat na výdajích. To rozčílilo politiky ČSSD. Místopředseda Michal Hašek považuje ministra financí za naprosto neschopného připravit státní rozpočet. David Rath označil Kalouska za hrobaře českých veřejných financí.

Kalousek přiznal, že státní rozpočet může mít menší příjmy, než očekával. „Buď to byl výkyv a schodek 135 miliard korun udržíme bez problémů, nebo červen ukáže, že jde o trend, a pak by nám v příjmech rozpočtu chybělo nějakých patnáct miliard korun, které bychom museli vykompenzovat na výdajové straně," řekl ministr financí pro ParlamentníListy.cz. Strážce státní kasy tedy v žádném případě nehodlá případný problém s chybějícími prostředky řešit mávnutím ruky, či spíše prostým navýšením deficitu oproti předpokladům.

„A patnáct miliard korun v bilionovém rozpočtu nevidím jako dramatické číslo," dodal s tím, že teprve po červnových výsledcích výběru daní uvidí, zda je třeba, a případně v jaké výši úspory činit, aby byl dodržen vládou plánovaný schodek.

Rozpočet byl nereálný

Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška je za deficit odpovědný údajně neschopný Kalousek, který neumí sestavit státní rozpočet.

„Už loni při projednávání návrhu státního rozpočtu jsem upozorňoval na jeho nereálnost. Není to bohužel pro Českou republiku a její občany poprvé, kdy Kalouskem řízené ministerstvo financí nezvládlo přípravu státního rozpočtu, nadhodnotilo příjmovou část a mýlilo se v odhadu růstu ekonomiky jako klíčového ekonomického ukazatele. Pravicové vlády, ve kterých spravoval kasu Miroslav Kalousek, svým hloupým závoděním ve snižování daní a následně škrtáním veřejných investic dosáhly leda podseknutí příjmů státního rozpočtu, přidušení ekonomického oživení díky tupým účetním operacím a nyní provádí atak na dosud fungující veřejné služby. Hrozí propouštění policistů a hasičů, zavírání jejich stanic, ohrožena je budoucnost veřejného zdravotnictví, hrozí i omezení veřejné dopravy. Dlouhodobě budovaný sociální smír je pryč a Kalousek tvrdí, že Češi si žijí jako prasata v žitě," vyjádřil se obsáhle pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

"Podle koaliční agendy je hlavním problémem Česka v těchto dnech majetkové vyrovnání státu a církví v hodnotě desítek miliard. Slovy Petra Gazdíka - co bylo ukradeno, musí být vráceno. Bude to platit i pro tuneláře veřejných financí po roce 1990? Bude se stejnou vervou pan Gazdík prosazovat vrácení financí a majetku, o který stát přišel v procesu privatizace?," ptá se Hašek.

Kalousek snižuje růst ekonomiky

Ani Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra, nepovažuje Kalouska za schopného ekonoma, spíše za špatného účetního. "Pan ministr se nemůže divit, že mu chybí peníze, když se místo jako ekonom, chová jako účetní, navíc špatný. Když snižuje spotřebu, logicky snižuje růst ekonomiky a tím i plnění státní pokladny daněmi. Navíc se tam už v době vlády Mirka Topolánka postaral o každoroční výpadek 80 miliard z veřejných rozpočtů tím, že zavedl úlevy pro nejbohatší," vysvětluje Tejc.

"Rozpočet dopadne ještě hůř a bude mít ještě větší deficitm než si pan účetní myslí. Kalousek je hrobařem veřejných financí," uvedl pro ParlamentníListy.cz středočeský hejtman David Rath.

Krizi jsme si způsobili sami

Také místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek považuje Kalouska za účetního. "To není věc nějaké jedné chyby. Kalousek je pouhý účetní. Ekonomika ale nejsou jen daně. Chybí jakákoliv prorůstová ekonomická opatření. V samotné daňové politice došlo k zásadním chybám, které podsekly příjmy státního rozpočtu. Kdyby nebylo už Topolánkova balíčku, neměli bychom deficit státního rozpočtu 6 procent, ale 4,5 procent a byli bychom premianti Evropy. V Česku jsme si krizi vytvořili fatálně chybnou daňovou politikou z významné části sami. Snížení příjmů státních zaměstnanců zmrazilo růst mezd i v soukromém sektoru. Výsledkem je pokles koupěschopné poptávky a další zamrzání ekonomiky. Koledujeme si o deflační vývoj, samotné utahování opasků nepřináší prosperitu. Vláda si počíná tak, že stroj národní ekonomiky přestává fungovat. Až bude nejhůř, tak utečou, jako Klaus v roce 1997. Tak zřejmě skončí druhý pokus vlády pravice v Česku. Jde jen o to, aby důsledky vlády Nečase a Kalouska nebyly ještě větší pohromou, než Klausova éra.