Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Odboráři brousí nože. Na generální stávku se však netěšte

Odboráři brousí nože. Na generální stávku se však netěšte
zdroj: Mediafax

Aktivita odborů bude zřejmě v létě stoupat. Už v úterý 12. července se od 12:30 bude v Praze konat jejich další akce - Ulov si svého politika. Hned po prázdninách pak chtějí odboráři zahájit akce, které mají směřovat k vrcholu „odborářské sezony" - generální stávce. Sami odboroví předáci si však nejsou jisti, zda je tento cíl letos dosažitelný.

Červencová akce bude mít formu happeningu, skutečný lov na politiky se konat nebude. Odboráři však budou pokračovat v návštěvách poslaneckých kanceláří po celé republice a budou chtít, aby jim poslanci vysvětlili, z jakého důvodu zvedli ruku pro reformy. Jde prý o to, aby si zákonodárci uvědomili svou zodpovědnost vůči voličům.

Kolik přijde lidí? Netušíme, uvidíme

Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula nechce odhadovat, kolik lidí přijde. "Vůbec nemáme představu. A myslím, že to není hlavní. Jde o to dát najevo vztah ke zdravotní reformě," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Název akce "Ulov si svého politika" zní poněkud brutálně a mohl by v některých lidech způsobovat agresivitu. "Nikdo z ČMKOS název nevymyslel. Je to nápad kolegů z Asociace samostatných odborů. My jejich název respektujeme a podpoříme je," uvedl na adresu odborové centrály ASO Bohumíra Dufka, jíž Středulův svaz není členem.

Celý článek na ParlamentniListy.cz