Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Kalousek, zvaný nacista: Rychetský je kandidát ČSSD na prezidenta

Kalousek, zvaný nacista: Rychetský je kandidát ČSSD na prezidenta
zdroj: Mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek považuje za skandální, že se předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nedistancoval od výroků místopředsedkyně tohoto soudu Elišky Wagnerové. Ta přirovnala Kalouskovy kroky kolem stavebního spoření k praktikám nacistického Německa.

Kalouska v neděli na televizní obrazovce bránil premiér Petr Nečas, čímž vytočil lídra ČSSD Bohuslava Sobotku. Sám ministr financí zase upozorňuje na spojení šéfa Ústavního soudu Rychetského se sociální demokracií.

"Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu," komentovala nedávno soudkyně záměry ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na zavedení daně ze státní podpory stavebního spoření, která ve skutečnosti prý daní nebyla. Kalousek se podle Wagnerové bál, že se v případě, že operaci nazve pravým jménem, tedy snížením státního příspěvku, objeví námitka retroaktivity.

Ústavní soud je předpojatý

Wagnerová to uvedla poté, co Ústavní soud minulý týden tento Kalouskův záměr zrušil. Vyhověl tak návrhu ČSSD. Z nálezu nicméně vyplývá, že vláda může do budoucna snížit roční státní příspěvek, jak předpokládá sporná novela, musí ale změny prosadit běžnou parlamentní cestou a nikoliv, jako v tomto případě, ve stavu legislativní nouze.

V nedělním vysílání televize Prima vzal výrok soudkyně Wagnerové za důkaz předpojatosti Ústavního soudu premiér Petr Nečas. "Tady existuje i jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu, protože já považuji například za neuvěřitelný výrok, který řekla paní místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům, to je něco, nad čím mi zůstává rozum stát," řekl Nečas doslova. Dodal, že v západních zemích by musela vážně zvažovat rezignaci. Její výrok podle něj dokazuje jistou míru osobní a politické podjatosti.

Na Ústavní soud nám nesahej

A strhla se mela. Na obhajobu Ústavního soudu zatroubila ČSSD a rozeslal prohlášení podepsané předsedou Bohuslavem Sobotkou. Podle něj se Nečas kritikou Ústavního soudu se dostal mimo demokratické hřiště.

"Sociální demokracie považuje za nepřípustné, aby se vláda, která schvaluje své reformy v režimu legislativní nouze a snaží se retroaktivně zdanit své občany v oblasti stavebního spoření a která je za tyto neústavní praktiky následně kritizována Ústavním soudem, snažila místo nápravy svého chování o cílenou diskreditaci Ústavního soudu či odvetná opatření proti ČSSD a občanům ve formě škrtů miliard korun pro krajské rozpočty a regionální železnice," uvedl Sobotka.

Tak dost!

Tento útok už nenechal chladným toho, jehož se původní slova Elišky Wagnerové týkala. „Proboha žijeme snad v blázinci? Místopředsedkyně Ústavního soudu prohlásí o ministrovi financí, že se chová jako nacista. Premiér se proti tomu ohradí a označí to za předpojatost. Kdo tohle chce kritizovat? Já sám jsem se ohrazovat nechtěl," uvedl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

„Toho, že tak učinil premiér, si vážím. Opravdu si nemyslím, že pokud jsem navrhl, že státní příspěvek na stavební spoření nemá být čtyři, ale dva tisíce, že jsem podupal lidská práva, životy a lidskou důstojnost," pokračoval ministr. Toho rozhořčilo, že se proti výrokům Wagnerové neohradil namísto premiéra někdo docela jiný.

Sobotkův kandidát má strach!

„Skandální není fakt, že se proti nehorázným výrokům doktorky Wagnerové ohradil předseda vlády. Skandální je fakt, že se od těchto výroků nedistancoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a nevyzval doktorku Wagnerovou k omluvě. Ale chápu, že to si budoucí kandidát pana Bohuslava Sobotky na prezidenta republiky dovolit nemůže, to mu strach nedovolí," prohlásil Kalousek. Rychetský působil v jednobarevné vládě Miloše Zemana jako vicepremiér a ministr spravedlnosti, byl též senátorem za soc. dem.

„Nemyslím si, že se chovám jako tvůrci Norimberských zákonů. A pokud mě někdo, k takovým lidem přirovnává, tak je samozřejmě předpojatý. O tom nemůže být pochyb," řekl ministr na adresu Ústavního soudu. Sociálním demokratům pak poslal vzkaz: „A pokud někdo kritizuje tu naprosto přirozenou reakci, že se proti takové nehoráznosti někdo ohradí, tak pak už zřejmě žije mimo realitu." uzavřel Kalousek.