Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kalousek s Nečasem si zahrávají: Zvýšení daní jde proti programovému prohlášení

Kalousek s Nečasem si zahrávají: Zvýšení daní jde proti programovému prohlášení
zdroj: Mediafax

ODS i TOP 09 před volbami do sněmovny slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Nyní však ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přišel s návrhy na zvýšení několika daní.

Premiér Petr Nečas podpořil zvýšení DPH na 20 procent a progresivní zdanění 31 procent u měsíčních příjmů nad 100 tisíc. Pravicoví ekonomové obecně zvyšování daní kritizují. Nelíbí se ale i některým členům ODS, kteří ho považují za opuštění pravicové politiky.

Mezi další opatření navrhovaná Miroslavem Kalouskem patří například zvýšení DPH na 20 procent (s výjimkou knih, novin a léků), zvýšení daně z příjmu z 15 na 16 procent, zavedení progresivní daně 33 procent u měsíčních příjmů vyšších než 100 tisíc korun a snížení výdajových paušálů OSVČ na 25 a 35 procent, což také znamená faktické zvýšení daní živnostníkům.

Nečas vědomě říkal, že nechce zvyšovat daně

„Vláda nechce zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob,“ píše se například v programovém prohlášení vlády.

„Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. Ano, my víme, že na sebe klademe vyšší nároky. Bylo by pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu je začít tento růst dusit vyššími daněmi,“ řekl před sněmovními volbami v debatě na ČT volební lídr ODS a současný premiér Petr Nečas. Podobně i Miroslav Kalousek sliboval, že celková daňová kvóta nevzroste.