Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Jednání o pražském magistrátu vrcholí. Rozhodne se o postech

Jednání o pražském magistrátu vrcholí. Rozhodne se o postech
Vyjednávání v plném proudu. Uprostřed Adriana Krnáčová, vlevo Petr Štěpánek z Trojkoalice, vpravo šíbr ČSSD Karel Březina | zdroj: Profimedia

V Praze se ve středu znovu scházejí k jednacímu stolu zástupci ANO, ČSSD a Trojkoalice, složené ze zelených, lidovců a starostů. Již v pondělí stvrdili zástupci vůli se dohodnout a oznámili shodu nad programem. Nyní by mohli přikročit k rozdělování funkcí.

Koalice bude mít ve zastupitelstvu křehkou většinu jednoho hlasu a zvláště osmičlenný klub Trojkoalice není úplně jednotný. Primátorkou by se měla stát lídryně ANO Adriana Krnáčová. Lídr sociálních demokratů Miloslav Ludvík již před časem oznámil, že v případě, že nebude primátorem, v radě nebude sedět vůbec. Na radnici by se ale mohl vrátit nechvalně známý Karel Březina, někdejší náměstek primátora či ministr v Zemanově vládě.

Z Trojkoalice by v radě měl zasednout zelený Petr Štěpánek (radním byl již v éře Pavla Béma) a lidovec Jan Wolf. Vyloučeno nemusí být ani překvapení třeba v podobě Matěje Stropnického, který se do zastupitelstva dostal díky preferenčním hlasům.

Z ANO by v radě měla být také vdova po známém architektovi Janu Kaplickém Eliška, která patřila k hlavním tvářím volební kampaně.

O vlastní variantu radniční koalice usiluje TOP 09, která už přišla o svého primátora Tomáše Hudečka. Nabídla ČSSD post primátora a doufá, že její nabídku sociální demokraté vyslyší.

Zdroje:
Vlastní