Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jednání koaličních špiček o Vondrovi skončilo mlčením

Jednání koaličních špiček o Vondrovi skončilo mlčením
zdroj: tisková zpráva

Lídři stran vládní koalice na jednání K9 dnes večer domluvili společný přístup k mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kterou opozice svolala ke kauze Promopro. Jeden z účastníků jednání, které se protáhlo do 23:00, řekl, že strany budou na mimořádné schůzi postupovat jednotně.

Konkrétní obsah domluvy ale zveřejněn nebyl.

Jako první by se vše měly dozvědět poslanecké kluby tří vládních stran, řekl večer mluvčí kabinetu Jan Osúch, který jako jediný přišel novináře ve dvou stručných větách seznámit se závěrem několikahodinového jednání. 

Po jednání K9 dosud bývalo zvykem, že na novinářské dotazy odpovídali tři předsedové vládních stran či jejich nejbližší zástupci. 

Vondra bude opět vysvětlovat

Koaliční špičky ve středu večer v souvislosti se čtvrteční mimořádnou schůzí sněmovny jednaly o kauze spojené s firmou Promopro, která za českého předsednictví EU získala předražené zakázky. Vicepremiérem pro evropské záležitosti byl tehdy nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který ale odpovědnost odmítá. 

Svůj postoj bude podle všeho muset poslancům dvou menších vládních stran vysvětlovat právě na čtvrtečním jednání jejich poslaneckých klubů, které bude předcházet hlasování o programu mimořádné schůze. 

Menší vládní strany na středeční schůzce žádaly i "vyvození politické odpovědnosti" za kauzu. "Bylo by ideální, kdyby si to ODS vyřešila sama, ale to (Vondrův odchod) by bylo samozřejmě nejlepší řešení," řekl například ČTK vlivný člen jedné z menších koaličních stran. "Jasně, budeme chtít, aby odešel," potvrdil jeho slova výrazný politik třetího z koaličních partnerů. 

TOPka zvažuje, že proti programu sněmovny ruku nezvedne

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová už v úterý řekla, že klub zvažuje, že ve čtvrtek nebudou zákonodárci TOP 09 hlasovat proti programu mimořádné schůze, kterou iniciovala ČSSD. Vondra a ministr financí Kalousek by na ní měli hovořit o "podezření z plýtvání veřejných prostředků v souvislosti s českým předsednictvím". Langšádlová uvedla, že poslanci TOP 09 možná při schvalování programu odejdou ze sálu. 

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka pak vyzval poslance VV, aby v případě, že chtějí osvětlit kauzu Promopro, hlasovali ve čtvrtek pro program mimořádné schůze. 

Server Euro.cz zveřejnil v úterý interní vládní oběžníky, takzvané referátníky, z nichž některé se týkají zakázky pro firmu Promopro. Dokumenty ukazují, že informace o zakázce dostával na vědomí Kabinet vicepremiéra pro evropské záležitosti. Jeden dokument hovoří o tom, že dostal kopii na vědomí přímo ministr. Z toho podle serveru vyplývá, že Vondra zásadní informace o zakázce měl. Vicepremiérův podpis na dokumentech nicméně není, je z nich ale patrné to, že směřovaly do jeho kabinetu, tedy nejbližšího administrativního zázemí. 

Jiný referátník informující o zakázce zveřejnil už v lednu Úřad vlády. Také na něm bylo uvedeno, že dokument byl poslán na vědomí do Vondrova kabinetu. Informace o tom, že důležité dokumenty o zakázce směřovaly do jeho kabinetu, se už několikrát objevily v médiích a už dříve je potvrdili úředníci jeho útvaru.