Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jandák beze strachu promlouvá o ČSSD. Dienstbiere a Zaorálku, raději nečtěte

Jandák beze strachu promlouvá o ČSSD. Dienstbiere a Zaorálku, raději nečtěte
Vítězslav Jandák | zdroj: Mediafax

Exministr kultury, herec, ale hlavně poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák byl stažen ze stínové vlády ČSSD, kde působil jako ministr kultury. Co na to říká a jak vidí celou situaci kolem ČSSD, ale třeba i ÚSTRu či prezidenta Zemana, se jej zeptaly ParlamentníListy.cz.

Pane poslanče, jak vnímáte to, že jste byl „sesazen“ ze stínové vlády coby ministr kultury?

Nijak tragicky. Víte, já si ze všeho beru to lepší. Vše beru s nadhledem a říkám si, že politika přináší pohlazení i facky. Tohle bylo takové „pohlazení“ starého muže. A stejně, co nadělám. Je to něčí rozhodnutí a já ho respektuji. Víte, v politice se dá brát tragicky snad jedině revoluce.

Proč se ale stínová vláda podle Vás změnila. Kdo za tím stojí?

Tak patrně to je trend od Luboše Zaorálka a ostravské organizace, kdy si myslím, že chtějí mít ve vládě své dva ministry. Skončil třeba i Zdeněk Škromach… Ale ono je to ve výsledku jedno. Za nás Jihočechy je tam zase Jirka Zimola, s kterým máme velmi korektní vztahy. Takže já si nestěžuji. A pak víme, že každý dobrý skutek musí být vždy po zásluze potrestán, takže asi tak. Ale fakt o nic nejde, pokud nejde o život.

No, a kdyby byly volby a ČSSD vyhrála, není Vám líto, že byste nebyl patrně první, kdo by byl osloven pro post ministra kultury?

Víte, všechno je v životě relativní a v politice především. Co my víme, co bude. Jak říkám, nač se bát zítřků, třeba nepřijdou. To, že volby budou, to víme, ale možná budou i dřív, jak se tak dívám na boje mezi ODS a TOP 09.

Jak ty šarvátky vnímáte?

Zdroje: