Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jak vypadají IKEA domky pro uprchlíky? Skládají se překvapivě snadno

Jak vypadají IKEA domky pro uprchlíky? Skládají se překvapivě snadno
Skládání IKEA domku v uprchlickém táboře na Lesbosu | zdroj: UNHCR

Švédský nábytkářský gigant vyrábí na objednávku OSN mobilní domky pro uprchlíky. Představujete si hned tu mnohahodinovou montáž tisíců dílků, co nepasují dohromady? IKEA se ale tentokrát překvapivě krotila a uprchlíky ušetřila montážního trápení. 

V rámci své nadace Better Shelter chce nábytkářská firma pomoci uprchlíkům tím, co umí nejlépe. A tak navrhla mobilní domky, které poskytnou střechu nad hlavou tisícům lidí. Skládací IKEA domky nahradí nespolehlivé stany používané OSN, které se rychle opotřebovávají a ničí. 

Mobilní domky od švédské firmy mají bytelné kovové rámy, okna, ventilaci, solární panely na střeše a uzamykatelné dveře, které představují v přeplněných táborech obvykle jedinou možnost, jak ochránit ženy a děti před sexuálními útoky.

Přístřešek je jen trochu dražší. Částka 1150 dolarů (téměř 30 tisíc korun) představuje trojnásobek ceny plátěného stanu. Na druhou stranu mají mobilní domky až tříletou životnost.  

Podrobnosti o domcích pro uprchlíky najdete na stránkách výrobce, přispět na ně můžete zase na stránkách Organizace spojených národů, která si od švédské firmy objednala 10 tisíc mobilních domků.

Přestože se v poslední době mluví vesměs jen o uprchlících ze Sýrie, kterou už několikátým rokem zmítá občanská válka a trápí ji také rozmáhající se Islámský stát, kvůli násilí a ozbrojeným konfliktům muselo opustit své domy po celém světě až 60 milionů lidí, z toho čtyři miliony ze Sýrie.

Tisíce utečenců v Africe, na Blízkém východě ale i v Evropě živoří v nedůstojných nebo dokonce až nepřijatelných podmínkách. Uprchlické tábory po celém světě se každoročně rozrůstají a švédské mobilní domky jen těžko něco vyřeší z dlouhodobého hlediska. Uvědomuje si to i Johan Karlsson, který přístřešky navrhl. 

"Je jasné, že je situace složitá a přístřešky jsou jen zlomkem problémů. Je to jen malá, ale zase důležitá součást humanitární pomoci, která umožní utečencům žít důstojně," vysvětluje designér. 

IKEA původně pracovala na mobilních domcích pro tábory v dalekých zemích. Uprchlická krize, na kterou dlouhá léta upozorňovala OSN, se ale rozšířilo až k našim dveřím, jak upozorňuje Karlsson.

"To, s čím jsme začínali jako s humanitárním projektem pro lidi z daleka, ze zemí rozervaných válkou, je teď na našem zápraží. Stavíme uprchlické tábory v Německu, Švýcarsku a dokonce i v Švédsku," říká designér a dodává, že tábor pro utečence by měl brzy stát i nedaleko jeho domu. "Nikdy by mě něco takového nenapadlo," dodává. 

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní, The Christian Science Monitor, Jezebel