Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Jak snížit spotřebu elektřiny v domácnosti? Nejvíce jí spolknou spotřebiče a neefektivní vytápění

Jak snížit spotřebu elektřiny v domácnosti? Nejvíce jí spolknou spotřebiče a neefektivní vytápění
zdroj: tisková zpráva

Spotřeba elektrické energie v českých domácnostech od 90. let výrazně klesá. I tak jsou ale účty za elektřinu stále výraznou položkou v rodinném rozpočtu. Některé způsoby, jak snížit spotřebu energie v domácnosti, jsou přitom poměrně snadné. Něco změníte ze dne na den. Jinde se neobejdete bez větší investice. Podívejte se s námi na to, čím ulevíte nejen své peněžence, ale také životnímu prostředí. 

Mezi nejvýznamnější, ale zároveň poměrně snadno řešitelné žrouty energie patří domácí spotřebiče a jejich (ne)správné používání. Nejvíce elektřiny pak v průměrné české domácnosti ročně spolknou lednička a pračka.

U spotřebičů si hlídejte energetické štítky
Jestli vaše staré spotřebiče dosluhují, je ideální čas vyměnit je za úspornější. Při výběru prozkoumejte hlavně energetický štítek. Najdete ho na každém spotřebiči a od března 2021 dokonce ve zjednodušené podobě. Ze štítků díky novelizaci označení zmizelo často matoucí „plusko“, nebo rovnou několik plusových znamének a zůstávají už jen třídy označené písmeny A-G. To vám výrazně usnadní výběr. Před změnou ve štítkování odpovídal spotřebič třídy A reálně hodnotám spíše méně úsporného spotřebiče na úrovni současné třídy B nebo C.

Na každém energetickém štítku najdete kromě třídy energetické náročnosti také údaj o roční spotřebě elektřiny. Platí tu obvykle přímá úměra. Čím úspornější spotřebič, tím je jeho pořizovací cena vyšší. Jenže celkové náklady se sníží právě o roční úsporu za energie. Investicí do dražšího spotřebiče ve výsledku ušetříte na jeho provozu. U levnějšího je to právě naopak.

Nicméně ani pořízení úspornějšího spotřebiče není samospasné. Musíte ho samozřejmě i vhodně používat. Pokud se tak neděje, dokážou i úsporná pračka nebo lednička pořádně provětrat peněženku.

Jednoduché tipy pro úspornější praní:

  • Využijte maximálně kapacitu pračky – nezapínejte pračku kvůli jednomu kousku oblečení. Perte, až když je pračka skutečně plná. Nové pračky mají navíc i chytré funkce, které si prádlo zváží a podle toho nadávkují jak vodu, tak prací prostředek.
  • Perte na nižší teploty – dávno neplatí, že musíte prát na 90 °C, abyste se zbavili skvrn. Pokud potřebujete, perte maximálně na 60 °C. Méně znečištěné prádlo dejte klidně jen na 30 °C. Praní při nižších teplotách ušetří až 50 % energie.
  • Sušičku zapínejte jen v nejnutnějších případech – jestli máte doma také sušičku, snažte se ji zapínat co nejméně. Jednak je to šetrnější pro prádlo, a hlavně ušetříte další energii.

obr2 Při výběru spotřebiče volte takový, který má přívětivý energetický štítek. Možná bude dražší než jiné modely. Investice se vám ale v budoucnu vrátí v podobě nižších nákladů na elektřinu. | zdroj: tisková zpráva

Jak ušetřit při provozu ledničky?
Nejzásadnější je její umístění. Stát by měla v místě, kde je dlouhodobě a stabilně teplota maximálně 20 °C. Každý stupeň navíc – například kvůli blízkosti sporáku nebo topení – zvyšuje spotřebu o zhruba 6 %. Lednička by měla být i dostatečně naplněná – ideální je zaplněnost zhruba 70 %. Vyšší, nebo překvapivě i nižší zaplněnost opět vede k vyšší spotřebě. U starších modelů, které nemají funkci automatického odmrazování, pak pravidelně odstraňujte vrstvu námrazy – na zadní stěně lednice a v mrazáku. I ta se dramaticky propisuje do účtů za energii.

Nejvíce energie utíká špatným zateplením
Předchozí tipy jsou poměrně snadné na realizaci, nicméně je nezbytné si uvědomit, že nejvíc energie „spolyká“ vytápění. A pokud je neefektivní, pak právě tady utíkají nejvyšší finanční částky.

Problematiky neefektivního vytápění se týká jak rodinných domů, tak samozřejmě i starších bytových domů. V případě vlastního rodinného domku máte řešení ve svých rukou. U staršího bytového domu záleží, jak se k tomu postaví vlastník, potažmo bytové družstvo. Jisté je ale jedno – pokud nemáte vyřešené zateplení domu, nespasí vás ve snaze o větší energetickou hospodárnost výměna obyčejných žárovek za LEDkové nebo výměna několika spotřebičů za úspornější. Starými okny nebo nezateplenou střechou a fasádou utíkají násobně vyšší částky.

Jak zabránit únikům tepla:

  • Zateplením fasády – zateplením obvodových stěn domu ušetříte největší část nákladů na vytápění. Právě skrze zdi uniká z domu nejvíce tepla.
  • Zateplením střechy – nenechte si teplo unikat ani střechou. Díky kvalitní izolaci získáte navíc v létě v podkroví příjemnější klima.
  • Zateplením základů a soklu – zbavte se tzv. tepelného mostu. Lepší izolace předejte tvorbě míst, kde teplo uniká, tvoří se vlhkost a bují plíseň.
  • Výměnou oken a dveří – dobře těsnící okna a dveře dokážou snížit celkové náklady na vytápění až o desítky procent. Zvláště u starších domů je ztráta tepla skrze okna nejvýraznější.

Cena za zateplení domu se může vyšplhat na poměrně vysoké částky podle toho, v jakém rozsahu se do rekonstrukce pustíte a jaké k tomu využijete materiály.

obr1 Nezdá se to, ale okny utíkají každý rok zbytečně tisíce a tisíce korun. | zdroj: tisková zpráva


Využijte dotaci na zateplení z programu Nová zelená úsporám


Ne každý má připravenou dostatečnou finanční rezervu na větší úpravy. Státní dotaci na zateplení domu Nová zelená úsporám ale může využít každý žadatel. Jde o tzv. nárokovou dotaci. Takže jediné, co musíte udělat, je si o dotaci správně zažádat. A na dotaci máte nárok, i když se pustíte do zateplení domu svépomocí.

Peníze z programu Nová zelená úsporám se vyplácí zpětně až po realizaci projektu. Jak tedy nejlépe financovat zateplení domu, když se do něj chcete pustit, ale nemáte dostatečné peněžní zdroje na pokrytí vstupních nákladů? Při dlouhodobé investici se nebojte využít úvěr. Například u Hello bank! si jednoduše sjednáte výhodnou EKO půjčku na úspornější bydlení s nižším úrokem. Odpadnou vám také zbytečné starosti s papírováním. Téměř všechno vyřídíte jednoduše elektronicky. A bankéř vám dokonce pomůže i s celým procesem žádosti o dotaci, takže budete mít o další starost méně.

Zdroje:
Inzerce