Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Oblačno

Jak na rychlé a levné vystavování faktur

Jak na rychlé a levné vystavování faktur
zdroj: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Tvorbu faktur můžete outsourcovat na svou externí účetní, ale finančně vás vyjde lépe, když si faktury vystavujete sami. Pokud jste navíc neplátci DPH, je vystavování faktur o to jednodušší. Účetní pak zaplatíte pouze za odbornější úkony, jako je vedení účetnictví.

V dnešní době vystavování faktur zvládnou i začínající podnikatelé. Velkým pomocníkem jsou fakturační programy. Jejich vývojáři je pravidelně aktualizují, takže jsou vždy v souladu s aktuální legislativou. Pokud by se stalo, že si někdy nebudete vědět rady, zavoláte na zákaznickou linku, kde vám poradí.

Rozdíl je v tarifu

Za využívání programu a výše popsané služby platíte zpravidla měsíční poplatek, který se pohybuje v nižších stokorunách.

Fakturační programy nabízí několik tarifů, aby si vybrali podnikatelští nováčci i ti, kteří už mají podnikání rozjeté. Hlavní rozdíl typicky nebývá v počtu faktur, které můžete vystavit (jejich počet je neomezený), ale v dostupných funkcích.

Příklady funkcí, které bývají součástí vyšších tarifů:

  • přístup pro více uživatelů (využijete ve větší firmě, kde fakturuje více lidí),
  • propojení s bankovním účtem,
  • automatické upomínky,
  • tvorba podkladů pro daňové přiznání a přiznání k DPH,
  • propojení přes API (když potřebujete fakturační program propojit s e-shopem nebo jiným softwarem).

Pokud s podnikáním začínáte, máte obvykle více času, ale méně peněz. Proto můžete zvolit základní tarif, který vám umožní rychle vystavit legislativně správné faktury s užitečnými funkcemi pro zákazníka jako QR kód, ale už nemá doplňují automatizační funkce.

S tím, jak se vám začnou nabalovat klienti, faktur přibude a naopak času ubude, můžete upgradovat na vyšší tarif. Velké usnadnění představuje třeba propojení s bankou a automatické párování úhrad. Díky němu se nemusíte vždy přihlašovat do bankovnictví, kontrolovat, kdo zaplatil a pak ještě ručně označit fakturu za uhrazenou.

Levnější než virtuální asistentka

Právě časová úspora je důležitá, protože čas jsou peníze. Fakturaci a související papírování sice můžete zadat třeba virtuální asistentce, ale možná nechcete, aby vám viděla do financí. Navíc i pouhá hodina její práce bude dražší než měsíční poplatek za fakturační program.

Začátek podnikání vám usnadní tvorba faktur zdarma. Ve fakturačním programu iDoklad můžete dva měsíce vystavovat faktury bezplatně. Poté se rozhodnete, jestli přejdete na placený tarif, nebo zůstanete u bezplatného tarifu. Ten je vhodný pro drobné podnikatele, kteří mají několik stálých zákazníků a nepotřebují pokročilejší automatizace.

Zdroje:
Inzerce