Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Islámský stát vyhrává válku na sociálních sítích

Islámský stát vyhrává válku na sociálních sítích
zdroj: tisková zpráva

Interní zpráva amerického Ministerstva zahraničí konstatuje, že Američanům a jejich spojencům se nedaří bojovat s propagandou takzvaného Islámského státu na sociálních sítích. Podle zprávy se zástupci koalice USA, Velké Británie a Saúdské Arábie dosud pořádně nesešli, ačkoliv se virtuální souboj s islámskými extremisty snaží vést už několik měsíců.

Američané jsou si velmi dobře vědomi toho, že boj proti propagandě Islámského státu na sociálních sítích je jedním ze základních kamenů boje proti hrozbě islámského terorismu. Teroristé jsou dlouhodobě úspěšní v rekrutování nových bojovníků a v oslovování příznivců z celého světa, proti čemuž začalo americké Ministerstvo zahraničí bojovat už před několika měsíci.

Podle interní zprávy ministerstva ale Islámský stát na internetu stále vyhrává. Jak je možné, že nejsilnější technologická velmoc světa si nedokáže se záplavou extremistických zpráv na sociálních sítích poradit? Američané vidí důvod ve svých spojencích v tomto boji – Velké Británii a Saúdské Arábii.

Komunikační problém

„Saúdové jsou tajnůstkářští a Britové zase příliš dychtiví. Pokud bychom nyní uspořádali setkání s našimi partnery, dozajista bychom všichni slyšeli o celé řadě iniciativ úplně poprvé,“ popisuje zpráva problémy v komunikaci mezi třemi spojeneckými státy. Odborníci určení všemi stranami do speciální komise se dokonce dosud oficiálně nesešli v kompletní sestavě. Vzájemná spolupráce je přitom zcela zásadní, protože komunikace na sociálních sítích je obzvláště citlivá na názorovou integritu i správné načasování.

Zprávu sepsal Richard Stengel, bývalý šéfredaktor magazínu TIME a Kerryho zástupce pro oblast médií, po návratu z pařížské konference, na které jednali zástupci západních států a jejich arabských spojenců o nebezpečích spojených s Islámským státem. Podle Stengela jsou závěry konference, které jsou plné ochotě k vzájemné spolupráci, v příkrém rozporu s realitou boje ve virtuálním prostoru. V Paříži bylo přitom rovněž konstatováno, že spojenci hodlají vyvinout co nejvyšší úsilí ve snaze zdiskreditovat Islámský stát ve světě internetu. Stengelova zpráva ale naznačuje, že podobná prohlášení jsou jen proklamacemi, která nevedou ke konkrétním výsledkům.

Klíčem jsou duchovní vůdci

Američané přitom bojují proti islámským teroristům na internetu už od roku 2011, kdy byl zřízen speciální odbor pro „strategickou protiteroristickou komunikaci“. Zpočátku malá skupina odborníků se v letošním roce rozrostla o desítky specialistů, kteří začali v reálném čase oponovat propagandě islamistů přímo na jejich webech a sociálních sítích. Pracovníci úřadu působí i na anglicky psaných webech, které teroristé využívají k rekrutování nových bojovníků. Islamisté přitom produkují na sociálních sítích přes 90 000 příspěvků denně.

Podle Stengelovy zprávy ale činnost tohoto amerického odboru nestačí. Klíčová je podle něj právě spolupráce se spojeneckými arabskými státy, s jejichž pomocí je třeba přesvědčit arabské náboženské vůdce, muslimské učence a arabská média k veřejnému odsouzení Islámského státu. Toho by chtěl Stengel docílit vybudováním komunikačního centra přímo na Středním východě, na jehož každodenním chodu by se podíleli odborníci ze všech států koalice. „Zní to jako očividné a jednoduché řešení. Ale jsem si jistý, že existují stovky důvodů, proč to nebude tak jednoduché,“ konstatuje v závěru zprávy Stengel.

Zdroje:
Vlastní, New York Times