Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hypoteční sazby půjdou v letošním roce nahoru

Hypoteční sazby půjdou v letošním roce nahoru
na hypotéku dosáhne skoro každý | zdroj: Hyponamiru

Pokud někdo aktuálně uvažuje o hypotéce, může si vybírat ze spousty různých variant. Tak jako tak se budou určitě vyznačovat velmi nízkou úrokovou sazbou. Hovořit je možné o takřka rekordních minimech. V následujících dnech, týdnech a měsících dojde ke změnám výše této sazby, která může dle odhadů dosáhnout až 3 %. Jaký je hlavní důvod? Především nejistota spojená s růstem ekonomiky po koronavirové krizi. My se v následujících řádcích podíváme jednak na poptávku po hypotékách v loňském roce a jednak také na zájem o nákup nemovitostí. Samozřejmě se zaměříme i na konkrétní růst sazeb a některé další důležité aspekty. 

V loňském roce byla poptávka po hypotékách extrémní

Minulý rok byl typický velkým zájmem o hypoteční úvěry. Není se čemu divit, jelikož úrokové sazby byly velmi nízké. V průběhu loňského roku dokonce klesaly. V posledním čtvrtletí se dostaly až na úplné minimum. Setkat se bylo možné s tím, že některé banky nabízely hypotéky s úrokovou sazbou 1,5 % ročně. Kupují si také mohli libovat, že došlo ke zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Jestliže si tedy někdo koupil byt za čtyři miliony, ušetřil na této dani závratných 160 000 korun.

Ceny nemovitostí porostou i letos

V podstatě každým rokem rostou ceny nemovitostí. Letos tomu nebude jinak a ceny kvalitních objektů i pozemků či bytových jednotek jdou mírně nahoru. Dostupnost bydlení je přitom každým rokem horší. Česká národní banka odhadla, že byly ceny objektů v polovině loňského roku nadhodnocené o 15 až 20 %. Chuť to ale Čechům k nakupování nemovitostí rozhodně nevzalo. Mnozí se rozhodli i pro refinancování hypotéky a nakupovali jak nemovitosti, tak pozemky. Jinak byty a domy nenakupovaly pouze fyzické osoby, ale také firmy, případně konzervativnější investoři. Ti v nákupu viděli jakousi jistotu svých investic. Počítat je totiž třeba s tím, že v letošním roce porostou ceny lidské práce i stavebních materiálů. Ceny nemovitostí se tak zvyšují. Jakousi výjimku mohou tvořit snad jenom neatraktivní lokality s ne zrovna dobře řešenou občanskou vybaveností.

investice do nemovitosti se vyplatí investice do nemovitosti se vyplatí | zdroj: Hyponamiru


Mírný růst úrokových sazeb v roce 2021

Určitě je třeba zmínit, že úrokové sazby hypoték v roce 2021 půjdou nahoru. Může za to hned několik faktorů. V první řadě se jedná o základní úrokové sazby. Jen pro představu, Česká národní banka aktuálně drží úrokovou sazbu na 0,25 %. Od ní se odvíjí prakticky veškerá úročení, jež se týkají různých produktů. Mírný růst hypotečních sazeb je dán také zvýšenou rizikovostí zájemců, již budou o hypotéky žádat. V prvním pololetí letošního roku by se měly sazby hypoték pohybovat mezi dvěma až třemi procenty. Nadále bude trend podobný.

Počty zájemců o hypotéku se letos sníží

Hodnocení bonity žadatelů je ze strany bank mnohem přísnější, než tomu bylo v minulosti. Poskytovatelé hypotečních úvěrů chtějí znát jak výši příjmu, což bylo běžné i v minulosti, tak její udržitelnost. Nikde totiž není psáno, že si lidé v době krizi práci dokážou udržet. Předpokládá se, že očkování pomůže postupně dostat šíření onemocnění Covid-19 pod kontrolu, nicméně jakási nejistota tady stále přetrvá. Lidé pracující v nejvíce zasažených oborech ekonomiky se stanou jakousi rizikovou skupinou z hlediska vyřizování žádostí o hypoteční úvěr. Existují dokonce seznamy znevýhodněných profesí. Za překážku lze také považovat rostoucí ceny nemovitostí. Hypoteční kalkulačka mnohým lidem prozradí, že na tom z hlediska validity žádosti nejsou nejlépe. Opatrnost je u bank logická, jelikož hrozba nesplacených hypoték je poměrně vysoká.

Zdroje:
Inzerce