Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Globální profesor: Vážný problém. Radikalizují se už i fanoušci reforem

Globální profesor: Vážný problém. Radikalizují se už i fanoušci reforem
zdroj: Mediafax

Protesty odborů proti vládním reformám šlo očekávat. Podle profesora Milana Zeleného však vláda stojí pře problémem, že na vlně odborové organizovanosti se dnes už veze i ta část veřejnosti, která normálně odborům nefandí, dokonce je proreformní, ale je zklamaná postupy a neschopností vlády.

Zelený, který působí na Fordham University v New Yorku, ale také třeba na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a dalších, chválí odbory za chytrý tah. Dokázaly totiž na sebe nabalit i neodboráře.

„Z hlediska taktického odbory udělaly dobře, že se propojily i s tou částí veřejností, která je sice proreformní a chápe, že reformy jsou potřebné, ale je zklamaná neschopností vlády reformy provádět. To odbory vycítily dobře, že zde mohou této nespokojenosti využít. A na demonstraci se tak objevili lidé, kteří tradičně na odborové demonstrace nechodí," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Zelený.

Odbory čekají velké problémy

Podle něj je role odborů v Česku komplikovaná. „V České republice podstatné procento odborářů představují státní zaměstnanci. A to odbory staví do nevyhratelné pozice. Jsou tak součástí sektoru, který je v dnešní fázi neudržitelný z hlediska jeho velikosti a z hlediska jeho nákladů a situace státního sektoru se bude neustále zhoršovat," myslí si Zelený.

Ten spatřuje kladnou roli odborů v tom, že díky jejich schopnosti organizovat napomáhají části protestující veřejnosti mimo státní sektor. „Oni jim vlastně dávají jakousi platformu, na které se organizovat, i když oni sami takto organizováni nejsou. A v tomto smyslu odbory kladnou roli hrají, protože z této části veřejnosti je tlak na vládu kredibilní," vysvětlil dále uznávaný ekonom.

Celý článek na ParlamentniListy.cz