Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Globální časovaná bomba tiká, bankrot planety se blíží

Globální časovaná bomba tiká, bankrot planety se blíží
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Celosvětová pozornost upírala na Řecko a to, jak bude řešen jeho dluh. Ve skutečnosti je však řecký dluhový problém pouze zlomkem toho, co tiká za našimi globálními ekonomickými zády. 

Podle zprávy nadace Jubilee Debt Campaign, která bojuje za celosvětové osvobození od dluhových okovů, je momentálně dluhovou krizí bezprostředně ohroženo celkem 24 zemí. A dalších 14 zemí k tomuto ohrožení hbitě směřuje.

Podle nadace dosahuje celosvětový dluh, vyjádřený poměrem k HDP, rekordní hodnoty 286 procent. V absolutní částce to znamená dluh ve výši 200 bilionů dolarů.

V přepočtu na jednoho obyvatele planety Země to činí 28 tisíc dolarů. Uvědomíme-li si, že téměř polovina populace na Zemi žije za 10 dolarů (nebo méně) na den, pak je prakticky nemožné, aby byl takový dluh kdy splacen.

Na příkladu Řecka je však vidět, že stačí vytvořit dostatečně veliký dluh k tomu, aby mu jiné evropské země poskytly již třetí záchranný program. Nic naplat, že je to podobné, jako kdybychom dluh na jedné kreditní kartě spláceli použitím jiné kreditní karty.

Mezi 24 zeměmi, které jsou nejvíce ohroženy dluhovou krizí, však najdeme mnoho vyspělých tržních ekonomik. Budou i pro tyto země nachystány záchranné programy? Kdo zachrání země jako Španělsko, Portualsko nebo Itálii. Je alarmující, že v mnoha zemích Evropské unie se od roku 2012 veřejný dluh rapidně zvýšil.

Španělský dluh vzrostl z 69 procent HDP na současných 98 procent, italský ze 116 procent na 132 procent. Stranou už bohužel nestojí ani Francie, jejíž dluh se od roku 2012 zvýšil z 85 procent HDP na 95 procent. Dluh Spojených států se od roku 2007 zdvojnásobil.

Dalo by se říci, že celý svět zachrání Čína. Ale ani ta toho zřejmě nebude schopna. Čínský dluh domácností a firem v poměru k HDP dosahoval v roce 2008 "pouhých" 125 procent. Na konci letošního června to bylo již 207 procent. Pokud bychom k tomuto dluhu přičetli ještě dluhy vládních institucí, pak se dostaneme až na úroveň téměř 300 procent HDP.

A kdyby někdo hledal nezadlužený ostrůvek na ostrovech japonských, pak bude zklamán: japonský vládní dluh vůči HDP dosahuje astronomických 230 procent. Svět je zkrátka nejzadluženější ve své dosavadní historii.

vice-ekonomicky-denik zdroj: Ekonomický deník

Zdroje:
Ekonomický deník