Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Tvrdá data nasvědčují soumrak globalizace

Tvrdá data nasvědčují soumrak globalizace
Globalizace je na ústupu, tvrdí odborníci. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Efekty pádu totalitních režimů a integrace Číny do světového obchodu, které výrazně přispěly k nárůstu světového obchodu v 90. letech, jsou prý u konce a globalizace s nimi. 

Objem světového obchodu se v prvních měsících letošního roku v rozporu s očekáváním, snížil. Informoval o tom Nizozemský úřad pro analýzu hospodářské politiky. V lednu 2015 se objem světového obchodu snížil meziměsíčně o 1,6 procenta a v únoru o 0,9 procenta. Světová obchodní organizace (WTO) již snížila odhad růstu světového obchodu pro tento rok na 2,8 procenta z přechozích 5,3 procenta, která předpovídal ještě v dubnu loňského roku.

Není to poprvé, co WTO spolu s Mezinárodním měnovým fondem a OECD takto změnily své předpovědi. Nejde však pouze o úpravu prognózy vývoje světového obchodu. Nepřesné předpovědi vycházejí z neočekávaného vývoje světového HDP a objem světového obchodu a HDP jdou víceméně ruku v ruce. Pokud tedy někdo předpovídá určitý vývoj HDP, odpovídá tomu i předpověď světového obchodu. A je faktem, že předpovědi světového ekonomického vývoje se zejména v období po světové finanční krizi často mýlily.

"Růst světového obchodu byl v posledních letech zklamáním. Je to však důsledek slabého hospodářského růstu v období po finanční krizi. Slabý růst obchodu předpokládáme i v následujících letech. Jednak kvůli stále křehkému hospodářskému růstu, jednak kvůli pokračujícímu geopolitickému napětí ve světě," poznamenal generální ředitel WTO Robert Azevedo pro list Wall Street Journal.

Za jen pomalu oživujícím světovým obchodem však nemusí být nutně jen pomalé oživení světového hospodářského růstu po snad již skončené recesi světové ekonomiky. Podle analytiků společnosti Capital Economics je přetrvávající nepřesvědčivý vývoj obchodu spojen s měnící se strukturou globální ekonomiky.

Globalizace se vyčerpala

Dokonce tvrdí, že proces globalizace, který byl podle Capital Economics charakteristický pro vývoj v posledních dvou dekádách před finanční krizí, se vyčerpal, případně je výrazně méně dynamický.

Rovněž efekty pádu totalitních režimů v bývalých socialistických zemích a integrace Číny do světového obchodu, které výrazně přispěly k nárůstu světového obchodu v 90. letech, jsou prý u konce.

"Domníváme se, že mimořádný nárůst světového obchodu z 90. let a první dekády tohoto století, byl tažen převážně zapojením Číny a bývalých komunistických zemí do globálních obchodních toků. Tento proces je dnes víceméně u konce. S tím souvisí i naše přesvědčení, že naděje na silné oživení světového obchodu budou pravděpodobně zklamány," uvedli analytici z Capital Economics.

Naproti tomu šéf oddělení pro výzkum mezinárodního obchodu z ING Raoul Leering je přesvědčený, že novým impulsem pro obnovení růstu světového obchodu může být "dohoda WTO z roku 2013 uzavřená na Bali, která zjednoduší celní procedury a rozproudí uzavírání regionálních obchodních dohod, jako například Transpacifické partnerství". I on ale dodává, že "největší vlna globálních změn je pravděpodobně za námi".

vice-ekonomicky-denik zdroj: Ekonomický deník

Zdroje:
Ekonomický deník