Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Fialova vláda zruší povinné očkování lidí nad 60 let, slibuje Jurečka

Fialova vláda zruší povinné očkování lidí nad 60 let, slibuje Jurečka
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nastupující vláda Petra Fialy zruší paragraf chystané vyhlášky, která stanovuje povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let. V České televizi to řekl kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pokud profesní organizace budou požadovat, aby v jejich oblasti bylo očkování povinné, Fialova vláda je vyslyší, dodal.

Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo odeslalo do legislativní rady vlády. Příští týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů. Vyhlášku připravilo ministerstvo zdravotnictví pod vedením ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO). Vojtěch televizi CNN Prima News dnes řekl, že neplánuje vydání vyhlášky zrušit. „Vyhlášku vydám tak, jak jsme plánovali. Myslím si, že je to správná cesta,“ řekl Vojtěch.

Podle vyhlášky se povinné očkování bude týkat zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách, vojáků a složek integrovaného záchranného systému. Očkovat by se podle návrhu měli dát také strážníci městské policie, dobrovolní hasiči, medici nebo studenti zdravotnických škol. Povinnost bude platit i pro lidi nad 60 let, s čímž nesouhlasí zástupci budoucí vlády ani vakcinologická společnost.

Jurečka řekl, že nastupující vláda takovou vyhlášku nemůže akceptovat a očkování pro lidi nad 60 let zruší. Pokud některé profesní skupiny budou s povinným očkováním v jejich oblasti souhlasit, vláda jim vyjde vstříc. Jurečka kritizoval vládu, že neudělala dost při přesvědčování lidí, aby se očkovat nechali.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) kritiku označila za „bezbřehý populismus“. S povinným očkováním lidí nad 60 let souhlasí. Je podle ní potřeba, aby ohrožené skupiny dostaly od státu jasný signál a nechaly se očkovat.

Vojtěch CNN Prima News řekl, že nyní nese za řešení epidemie odpovědnost on. „Až bude ministrem někdo jiný, tak samozřejmě bude jeho odpovědnost nastavit ta pravidla tak, jak on uzná za vhodné,“ poznamenal.

Podle Maláčové zkušenosti ze zahraničí ukazují, že kvůli povinnému očkování odešlo ze sociální oblasti asi 0,1 procenta zaměstnanců. Jurečka se obává, že odejít může výrazně více. Maláčová řekla, že se nadcházející týden s Jurečkou setká a budou jednat o předání vedení ministerstva. Vyzvala ho, aby se dohodli na opatřeních, která by pracovníky od odchodu odradila.

Dříve než očkovat děti je nutné proočkovat seniory, shodli se Prymula a Kuba

Plošné očkování dětí proti nemoci covid-19 nemá zásadní význam, pokud se neproočkuje populace lidí nad 60 let, shodli se v dnešním pořadu Partie CNN Prima News epidemiolog Roman Prymula a předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové by měli dostat vakcínu zejména všichni dospělí.

„Já neříkám, že očkování dětí mezi pěti a 12 lety je neprospěšné, ale já si nemyslím, že je ještě doba, abychom plošně oočkovali celou tuto kategorii, když nemáme oočkované kategorie, které jsou mnohem závažnější,“ prohlásil Prymula. Podle něj je také ohledně vakcíny zatím poměrně málo dat. Podle Kuby by se pak mohlo stát, že i přes naočkování dětí bude mít Česko na jaře opět plné nemocnice. Stále totiž nejsou dostatečně proočkovaní senioři.

„Ty děti nebudou sterilní, budou se potkávat dál,“ uvedl hejtman. Je pak podle něj na státu, kdy se musí rozhodnout nařídit pro seniory povinné očkování. Podle Kuby je zároveň proočkování nejstarší věkové skupiny důležitější než povinná vakcinace profesních skupin.

Kuba ale zdůraznil, že očkování dětem neublíží. V tom s ním souhlasil i biochemik Zdeněk Hostomský „Já si myslím, že ty vakcíny jsou naprosto bezpečné. Že těm dětem nic nehrozí,“ uvedl Hostomský. Doplnil, že pokud by se k plošnému očkování dětí přistoupilo, je nutné je potom nechat svobodně žít a vystavit se viru. Sám své děti nechá očkovat pouze z praktického hlediska. „Myslím si, že ze zdravotního hlediska je očkování dětí zbytečné,“ dodal Hostomský.

„Za mě, tak jak jsem to již několikrát řekla, by měli být samozřejmě očkováni všichni 18+. Tam je to jasné,“ řekla náměstkyně. Doplnila, že za zbytečné považuje plošné testování dětí ve školách. Odchází na něj miliardy ze zdravotního pojištění a zahlcuje laboratoře, uvedla. Podle Hostomského by se stát dětmi zabývat nemusel vůbec.

Pro testování dětí se naopak vyslovili Kuba a Prymula. Podle hejtmana je to jeden ze způsobů, jak epidemii brzdit. Podle Prymuly je však problém v tom, že všechny testy nejsou stejně kvalitní.

Vakcíny proti covidu pro děti od pěti do 11 let dorazí do Česka v týdnu od 13. prosince. Oproti původnímu termínu je to o týden dříve. Registrace dětí od pěti do 12 let by podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) měla začít 13. prosince. Česko má zatím objednáno 300 000 dávek.

V Bruselu protestovaly proti koronavirovým opatřením tisíce lidí

Tisíce lidí dnes pochodovaly centrem Bruselu na protest proti zpřísnění protipandemických opatření. Část z nich se střetla s policií, která nasadila slzný plyn a vodní děla. Belgická vláda v pátek nařídila nová omezení kvůli narůstajícím počtům nově nakažených koronavirem.

Lidé, kterých bylo podle odhadu policie kolem 8000, vykřikovali hesla jako „Svoboda! „Svoboda!“ a nesli transparenty s nápisy „Společně za naši svobodu, práva a naše děti“. Účastníci protestu kráčeli směrem k sídlu institucí EU. Někteří také kritizovali vakcíny proti nemoci covid-19 a zavedení povinného očkování.

profimedia-0646494835 Bruselské protesty proti koronavirovým restrikcím | zdroj: Profimedia

S policií se střetla asi stovka lidí, které strážci zákona zabránili v přístupu k sídlu Evropské komise v době, kdy už většina ostatních demonstraci opustila. Protestující pak na policisty házeli předměty a na místě odpalovali pyrotechniku, na což policie reagovala nasazením vodních děl a slzného plynu.

Vládní výbor rozhodující o restrikcích vyhlásil nová omezení již třetí týden v řadě. Premiér Alexander De Croo v pátek oznámil, že vánoční prázdniny začnou pro děti v mateřských a základních školách dříve. Vláda rovněž omezila hromadné akce. Děti starší šesti let budou muset nově nosit roušky ve vnitřních prostorách. Kabinet o týden dříve nařídil uzavření nočních podniků a zkrácení večerního provoz restaurací do 23 hodin.

V jedenáctimilionové zemi překročil v posledním týdnu průměr nakažených 17 000 denně a reprodukční číslo je dlouhodobě vyšší než jedna. V nemocnicích leží s covidem-19 více než 3700 lidí, z toho 821 na jednotkách intenzivní péče (JIP). Celková kapacita lůžek na JIP dosahuje asi dvou tisíc. 

Zdroje: