Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fiala vyrazil do Afriky; Evropa podle něj vztahy s černým kontinentem zanedbala

Fiala vyrazil do Afriky; Evropa podle něj vztahy s černým kontinentem zanedbala
Petr Fiala | zdroj: Profimedia

Evropa v poslední době zanedbala rozvoj vztahů s Afrikou, využily toho Rusko a Čína, řekl před dnešním odletem na zhruba týdenní návštěvu subsaharské Afriky premiér Petr Fiala (ODS). Evropská unie se to podle něj snaží napravovat, přičemž Fiala považuje kontinent i za jeden z hlavních klíčů k řešení otázky migrace.

Fiala chce při návštěvě Etiopie, Keni, Nigérie, Ghany a Pobřeží slonoviny podpořit ekonomickou spolupráci a pomoci českým firmám. V rámci delegace Svazu průmyslu a dopravy ČR ho doprovázejí zástupci více než dvacítky firem.

Česko se podle Fialy musí v aktuální globálně komplikované situaci snažit navazovat vztahy v dalších regionech. Připomněl v té souvislosti svou dubnovou cestu do Asie, při které navštívil Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Doufá, že i africká cesta přinese konkrétní výsledky. „Afrika i ty vybrané země mají velký ekonomický potenciál, je tam spousta příležitostí. Musíme se na tento kontinent přestat dívat jako na něco, co je pro nás nezajímavé, daleko,“ uvedl.

Africké země je podle Fialy nutné brát jako důležité partnery Česka i Evropské unie. Řada evropských zemí má historické a přirozené vazby na africké země, ale unie v posledních letech vztahy podcenila, míní Fiala. „Nebo způsob, kterým jsme to dělali, nebyl dostatečně efektivní,“ doplnil. Mezeru zaplnily Rusko a Čína, což si evropské státy uvědomily a snaží se to napravit.

Pro Česko není region nejpřirozenějším místem pro spolupráci, což se musí změnit, konstatoval Fiala. „Jestli chceme hledat alternativy, abychom nebyli závislí třeba na dodávkách z některých konkrétních zemí, které představují bezpečnostní riziko, musíme naše vazby rozprostřít,“ uvedl. Afrika představuje potenciál z hlediska exportních trhů, ale je také klíčem k řešení problému migrace do Evropy, dodal.

Fialu doprovodí delegace podnikatelů vedená prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem. „Český export potřebujeme víc diverzifikovat, takovéto mise podpořené politicky mají šanci otevírat nové trhy,“ míní Rafaj. Přítomnost politiků je při navazování hospodářských vztahů v Africe mimořádně důležitá a funguje jako „razítko byznysu“, dodal. V delegaci jsou firmy, které mají v Africe zkušenosti, ale i společnosti s předjednanými kontrakty. „Je to i možnost vytvořit podmínky pro firmy, které s námi vůbec nejsou,“ řekl.

Zdroje: