Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

FBI zadržela tři podezřelé z útoku na Kapitol, přesně tři roky po incidentu

FBI zadržela tři podezřelé z útoku na Kapitol, přesně tři roky po incidentu
Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes zadržel tři lidi podezřelé z podílu na nepokojích v sídle amerického Kongresu po prezidentských volbách v roce 2021. | zdroj: Profimedia

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes zadržel tři lidi podezřelé z podílu na nepokojích v sídle amerického Kongresu po prezidentských volbách v roce 2021. Policie pátrala po Jonathanu Pollockovi, Olivii Pollockové a Josephu Hutchinsonovi mimo jiné kvůli napadení úřední osoby. Dopadeni byli na ranči na Floridě přesně tři roky od útoku na Kapitol, jímž chtěli příznivci Donalda Trumpa zabránit vítězství jeho soka Joea Bidena ve volbách. S odkazem na vyjádření FBI o tom dnes informovala stanice CNN.

Trojice zadržených v pondělí stane před soudem ve floridském městě Ocala. Jsou stíháni za napadení úřední osoby, rušení nočního klidu na Kapitolu a neoprávněné vniknutí na cizí pozemek. Podle vyšetřovatelů systematicky útočili na policisty, Pollock dal dvěma z nich pěstí, další zaklekl, vláčel po schodech nebo mlátil tyčí na vlajku. Pollocková a Hutchinson vinu odmítli, Pollock se nevyjádřil.

Pollocková měla stanout před soudem už loni v březnu, ale k přelíčení nedorazila. Její 24letý bratr byl poprvé obviněn v červenci 2021 a od té doby úřadům unikal. Podle FBI byl Pollock ozbrojený a nebezpečný a úřad proto nabídl odměnu 30.000 dolarů (675.000 korun) za informace vedoucí k jeho dopadení.

Rozkrývání událostí 6. ledna 2021, kdy příznivci končícího amerického prezidenta Trumpa vtrhli do washingtonského Kapitolu, zdaleka není u konce. Úřady už obvinily na 1200 lidí, zhruba 900 jich stanulo před soudem a více než polovina odsouzených si odpykává nepodmíněné tresty vězení, píše CNN. Úřady se navíc stále snaží identifikovat více než 80 jedinců podezřelých z násilných činů.

V této napjaté atmosféře navíc začíná kampaň před dalšími prezidentskými volbami, v nichž proti sobě za deset měsíců možná opět stanou Trump a Biden. Trump v některých státech čelí kvůli své roli při útoku na Kapitol obtížím s kandidaturou, o níž by měl rozhodovat až nejvyšší soud.

Zdroje: