Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Exnáměstek Závodský se soudí s ministerstvem financí. To chce nyní utnout i jeho státní službu

Exnáměstek Závodský se soudí s ministerstvem financí. To chce nyní utnout i jeho státní službu
Právník Ondřej Závodský | zdroj: web Ondřeje Závodského

Někdejší náměstek ministryně financí Ondřej Závodský byl letos 1. dubna postaven mimo službu. Apríl to ale nebyl. Závodský byl z postu náměstka odvolán už k 1. lednu 2018 a na ministerstvo kvůli tomu podal žalobu. Ministerstvo financí s ním nyní zahájilo správní řízení o ukončení státní služby, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

"Upřímně řečeno i jako právník s určitou praxí ve státní správě nejsem schopen úplně přesně pojmenovat, v jaké situaci jsem. Je to jakési právní vakuum. Jsem stále ve služebním poměru, ale bylo se mnou už zahájeno správní řízení o ukončení služby," říká Závodský v rozhovoru pro HlídacíPes.org.

Vztahy s paní ministryní 

Závodský byl na ministerstvu financí nepolitickým, odborným náměstkem a jako státní úředník tedy nadále spadá pod působnost služebního zákona.

"Byl jsem odvolán k 1. lednu 2018, přičemž tvrdím, že odvolání je rozporné se zákonem," říká Závodský. I když rozhodnutí o svém odvolání napadl správní žalobou, je pravomocné. Soud o neplatnost odvolání se může táhnout roky.

"K dnešnímu dni je Ondřej Závodský vůči Ministerstvu financí ve služebním poměru a v současné době probíhá řízení o skončení tohoto služebního poměru v souladu s příslušnou legislativou," říká za ministerstvo mluvčí Jakub Vintrlík.

Jak dodává, Závodský je v současné době státním zaměstnancem Ministerstva financí, ovšem "v režimu zařazení mimo výkon služby".

"Zákon až na nějaké výjimky počítá s tím, že nikdo daného úředníka, pokud se nějakým způsobem neproviní, nemůže z funkce odvolat," podotýká sám Závodský.

Čím se "provinil", prý netuší. Určité indicie ale má. To, že měl se současnou ministryní financí Alenou Schillerovou spory, nepopírá.

Vzájemným vztahům neprospělo ani to, že Závodský nařídil kontrolu toho, jak je to s nápadně levným ubytováním Aleny Schillerové v budově patřící státu, respektive Generálnímu finančnímu ředitelství.

Za byt 1+1 v centru Prahy platila Schillerová měsíčně 4 952 korun. Poté, co se letos stala ministryní, byt opustila.

Právě Schillerová pak navrhla na ministerstvu změnu systemizace pracovních míst, kterou posléze vláda schválila. Tím sekce majetku státu, kterou Závodský vedl, zanikla, respektive přešla do působnosti jiného náměstka.

"Systemizace, kterou zmiňujete, byla předložena v souladu s právními předpisy a následně byla schválena vládou," říká Jakub Vintrlík.

Sama ministryně Schillerová v rozhovoru pro Seznam Zprávy už dříve prohlásila, že "nařčení pana Ondřeje Závodského naprosto odmítá".

Kontrola byznysu Agrofertu 

Závodský ještě jako náměstek nařídil i kontrolu holdingu Agrofert kvůli hospodaření na 1700 hektarech půdy s „nedostatečně určeným vlastníkem“, kdy některé pozemky mohou patřit i státu. Na téma vloni v listopadu upozornil Český rozhlas.

"Někdo na pozemcích vlastníků, kteří se nemohou bránit, protože ani nevědí, že je vlastní, orá, lije tam chemická hnojiva a nikomu za to neplatí. A co je vrcholem drzosti – bere na to dotace. Já se na to dívám z pozice státu, a proto jsem zadal kontrolu. Zajímalo mne, zda stát to bezdůvodné obohacení dostatečně asertivně vymáhá od toho, kdo tam hospodaří,“ říká Závodský.

Podle něj se to neděje a obě kontroly nemají žádné závěry; jak říká Závodský: „Poté, co jsem odešel, skončily různými metodami v autu."

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky


 


Zdroje: