Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Exministr Bursík: Klaus je zbabělec, Hájek zakyslý fanatik a madam Peake?

Exministr Bursík: Klaus je zbabělec, Hájek zakyslý fanatik a madam Peake?
Martin Bursík | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR. Bývalý vicepremiér a exministr životního prostředí Martin Bursík, který se po vice než dvouleté přestávce vrátil do vedení Strany zelených, ostře kritizuje prezidenta Václava Klause. Označil ho za pokrytce a zbabělce, protože před rokem svého předchůdce Václava Havla pod vlivem truchlení veřejnosti nad jeho odchodem vychválil.

“Rok poté podpoří neuvěřitelné bláboly zakyslého fanatika Hájka, který bývalou hlavu státu nekonečně uráží a překračuje veškerá pravidla slušných mezilidských vztahů. Tyto nestandartně se chovající úředníky má prezident Klaus na špinavou práci. Tam, kde si sám netroufne před veřejností nestydaté názory formulovat sám, vystupují jeho zaměstnanci,” řekl v rozhovoru místopředseda zelených.

Jsou pro vás čitelné poslední kroky premiéra Nečase, zejména jmenování nových ministrů obrany a dopravy?

Personální politika premiéra je pro mne nečitelná od samého počátku. Zpočátku se zdálo, že usiluje o jakousi očistu ODS, potom to vypadalo, že pouze hasí požáry a vše podřizuje snaze udržet vládu stůj co stůj. U drtivé většiny ministrů rezignoval na požadavek odbornosti a podle toho bohužel vládnutí vypadá. Někteří mají zato, že ministr je především politik a manažer a nemusí být odborníkem. Nezastávám tento názor. Ministr, který problematice, o které rozhoduje, nerozumí, je snadno manipulovatelný a není ani schopen politická rozhodnutí věcně obhájit před veřejností. Jak mu potom lidé mají věřit? Vyslání předsedy poslaneckého klubu ODS na ministerstvo dopravy je potvrzením personální vyprázdněnosti ODS a také toho, že Petr Nečas dává přednost udržení pozice uvnitř své strany před výkonem vlády.

Zdroje: