Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Dveře s vloženou výplní či překryvem? Jak na výběr dveří

Dveře s vloženou výplní či překryvem? Jak na výběr dveří
zdroj: PERITO

Pokud se chystáte na koupi nových vchodových dveří, možná se vám bude hodit inspirace, jak při jejich výběru postupovat. Zatímco muži se obvykle zaměřují na technickou stránku výrobku, použité materiály, bezpečnost, funkčnost a záruky, ženy pak přednostně vybírají model, který vzhledově nejlépe odpovídá jejich představám a přáním. Ideální je tedy najít dveře, které splňují obojí. 

Ještě před časem byla nabídka od všech společností z hlediska designu téměř srovnatelná.  Stejné modely ač pod jiným jménem vám byly prezentovány různými dodavateli. Pokud se však chtěl někdo trochu odlišit, nebylo prakticky z čeho vybírat. Dnes už naštěstí i na českém trhu najdeme firmy, které vzhledu dveří přisuzují patřičnou důležitost a v jejich nabídce jsou nejen kvalitní, ale zároveň i designové dveře.

Kromě samotného vzhledu dveřní výplně, zvoleného dekoru a ostatních dekorativním prvků, významnou měrou přispívá k celkovému vzhledu dveří i způsob konstrukce. Zatímco klasické plastové výplně se do rámu křídla vkládají, některé moderní materiály jako je hliník nebo sklolaminát umožňují, aby se výplň na dveřní křídlo přímo nalepila. Docílí se tak celkově čistého vzhledu a navíc se zlepší i konstrukční vlastnosti vchodových dveří.

CE562A4 zdroj: PERITO

Dveře s vloženou výplní

„Jde o standardní řešení, při kterém je výplň vsazena do rámu a zalištována. Při čelním pohledu na zavřené dveře vidíte kolem dveřní výplně rám dveří i rám křídla. Jelikož je tento způsob běžný a často používaný, bude pro vás esteticky přijatelný do chvíle, než uvidíte dveře s jednostranným nebo oboustranným překryvem křídla,“ říká Josef Kočí, jednatel znojemské firmy PERITO.

Dveře s jednostranně překrývající výplní

Výplň je z venkovní strany nalepena na křídlo dveří a zcela ho překrývá.  Z interiérové strany je opět zalištována. Tato varianta je vhodná i pro plastové vchodové dveře, je však třeba použít výplň vyrobenou ze speciálních sklolaminátů.

Dveře s oboustranně překrývající výplní

Tato výplň z obou stran překrývá křídlo a lícuje s rámem. Celé dveře tak působí jako jednolitý a kompaktní celek. „Kromě čistého a moderního designu je předností této varianty i možnost použít až 85 mm široký sendvič, který dveřím zajistí vynikající tepelně izolační vlastnosti, odpovídající požadavkům pro pasivní domy,“ dodává Josef Kočí.

CF0CEF6F zdroj: PERITO

Možností povrchových úprav vchodových dveří je nepřeberné množství. Vybírat můžeme mezi hladkými nebo strukturovanými laky, imitacemi dekoru dřeva i ve vysokém lesku, nebo můžete tyto technologie kombinovat. Pokud se rozhodnete pro lak, nejste barvou a odstínem v podstatě omezeni.

U hliníkových dveří se pro dosažení vzhledu imitace dřeva používá speciální technologie Decoral, kdy se barva a fólie pod vysokými teplotami zapékají.  Vzniká tak designově jedinečný vzhled moderních a technicky dokonalých dveří.