Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Dvě minuty pohybu každou hodinu prý snižují riziko předčasné smrti

Dvě minuty pohybu každou hodinu prý snižují riziko předčasné smrti
Podle amerických vědců se stačí každou hodinu príce u počítače na dvě minuty zvednout (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Podle vědecké studie lékařů z univerzity v Utahu se dá proti riziku předčasné smrti v souvislosti se sedavým způsobem bojovat jednoduše. Stačí každou hodinu na dvě minuty vstát od stolu a dát si malou procházku po místnosti, píše italský deník Corriere della Sera.

Vědci vybavili skupinu 3626 mužů a žen pohybovými senzory a rozdělili ji podle množství pohybu, kterému se věnují – zda pravidelně každý den sportují, občas si vyjdou na procházku, procházejí se občas v místnosti či třeba běhají.

Za čtyři roky porovnali záznamy s národním registrem úmrtí a sledovali, zda má množství pohybu vliv na snížení rizika předčasného úmrtí. Zjistili, že stačí i opravdu málo pohybu, aby se riziko snížilo. Konkrétně přišli na to, že se stačí každou hodinu na dvě minuty zvednout od pracovního stolu a udělat pár kroků. Oproti lidem, kteří celý den sedí jen za počítačem, se riziko předčasného úmrtí snížilo o 33 procent.

Studie vyšla v odborném magazínu Clinical Journal Americké nefrologické společnosti a zabývala se v první řadě vlivem sedavého způsobu života na chronické onemocnění ledvin. 

Zdroje:
Corriere.it