Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Dočasné vízum už dostalo přes 330 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Dočasné vízum už dostalo přes 330 tisíc uprchlíků z Ukrajiny
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Lidem prchajícím z Ukrajiny udělilo Česko od začátku ruské invaze 330 226 víz dočasné ochrany. V pátek jich přibylo 1715, což je zhruba o 120 víc než před minulým víkendem. Vyplývá to z údajů ministerstva vnitra na twitteru.

Cizinecké policii se od počátku bojů na Ukrajině nahlásilo 225 302 lidí, v pátek 2209. Nahlašovat se nemusí děti do 15 let, kteří podle dat vnitra tvoří asi třetinu uprchlíků. Mezi dospělými Ukrajinci s dočasnou ochranou tvoří asi tři čtvrtiny ženy.

Od počátku tohoto týdne musí uprchlíci hlásit změnu adresy pobytu v Česku do tří dnů místo dosavadních 30. Zkrátila se rovněž lhůta pro nahlášení u cizinecké policie po vstupu do republiky. Podle ministerstva vnitra to umožní například lépe využít ubytovací kapacity v jednotlivých obcích.

Uprchlíci mají po registraci také povinnost nahlásit, pokud Česko opouštějí, ne všichni to ale učiní. Kvůli tomu má stát podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přesnější data o nově příchozích než o těch, kteří odejdou. Soudí, že by výrazně pomohlo zřízení jednotného evropského registračního systému. Česko má o pohybu uprchlíků horší přehled, protože není hraniční zemí schengenského prostoru.

Ukrajinci prchající před ruskou invazí dostávají v Česku víza dočasné ochrany, která jim umožňují v zemi pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování. Víza mohou získat uprchlíci z válečných oblastí i lidé z Ukrajiny, kteří v Česku žijí s povolením k přechodnému pobytu.

Zdroje: