Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Do vlasti by se mohly vrátit desítky volyňských Čechů

Do vlasti by se mohly vrátit desítky volyňských Čechů
Donbas na východě Ukrajiny je oblastí, kde se stále bojuje, území zde ovládají proruští separatisté. | zdroj: Isifa.com

Do Česka by se v nejbližších týdnech mělo vrátit až 50 volyňských Čechů z donbaského regionu na východě Ukrajiny. Plán na repatriaci krajanů žijících v oblastech ovládaných proruskými separatisty připravuje podle Lidových novin ministerstvo vnitra.

Prezident Miloš Zeman nejdříve požadoval, aby možnost přesídlení měli všichni volyňští Češi, po dohodě ministerstva vnitra a zahraničí by se však pomoc měla omezit na krajany z válečných oblastí. Tím by mohla dostat zelenou i od vlády.

Ministerstvo vnitra rozeslalo krajanům z nebezpečných oblastí dopis s formulářem, ve kterém mohou potvrdit "vážný zájem o přesídlení".

V donbaské oblasti žije zhruba 18 rodin, ne všichni se však budou chtít vystěhovat. Nemají totiž zatím jisté, jak by se k nim v Česku přistupovalo, zda by třeba neskončili v uprchlickém táboře.

"Abych se u vás ocitnul jako žebrák, to ne. Počkám. Mám tady slušný majetek, prodat teď není možné nic," vysvětlil své váhání předseda Českého spolku Donbasu Alexandr Tyškjevič.

První fáze přesídlení podle deníku skutečně počítá s umístěním krajanů nejdříve v azylových domech a přidělením denních dávek. Poté by byli rozmístěni po celé republice podle možností práce a ubytování.

Přednost by měli dostat ženy, děti a starší lidé. Všichni zároveň musí mít vypořádané závazky s Ukrajinou, což se vzhledem k obnoveným povinným odvodům týká zejména vyřízení vojenské služby.

Zdroje:
LN