Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Do politiky mě dohnalo chování bývalého starosty, říká Petra Venturová

Do politiky mě dohnalo chování bývalého starosty, říká Petra Venturová
Petra Venturová | zdroj: tisková zpráva

Petra Venturová je předsedkyní nově vzniklého politického hnutí Pro Prahu. Poskytla nám rozhovor, ve kterém hovoří nejen o svých politických začátcích, kdy jí jako občanovi došla trpělivost s chováním bývalého starosty Šeberova takovým způsobem, až sama zaujala jeho místo na radnici, ale mluví také o akutních problémech Prahy, ženách ve veřejných funkcích a bilancuje své úspěchy a neúspěchy na poli komunální politiky.

Jak jste se k politice dostala? Existoval nějaký jeden konkrétní důvod, který vás k angážmá ve správě věcích veřejných dohnal?

K zapojení se do dění věcí veřejných v Hrnčířích a Šeberově mě dohnal tehdejší starosta. Chtěl směnit pozemky mateřské školy, kde je v současné době funkční zahrada a herní prvky pro děti, za přístupovou cestu ke stavebním pozemků za školkou, a zároveň chtěl 2 ze 7 stavebních parcel koupit. V době, kdy nebyla směna ani potvrzena hlavním městem Prahou, dal na katastr nemovitostí návrh na zapsání svých kupních smluv. Záměr směny nevyvěsil ani na úřední desku a tvářil se, že je vše v pořádku a on dělá pouze věci pro naše děti.
Při vzájemné komunikaci jsme se dostali do situací, kdy si bývalí zastupitelé odhlasovali na veřejném zasedání, že jako občan své městské části ani nemůžete promluvit, pro získání kopie usnesení jsme museli podepisovat prohlášení, že si děláme kopii a pod. Takové jednání bylo pro mě jako občana naprosto nedůstojné a nepřijatelné.

 

Co považujete za svůj největší politický úspěch?

Každá realizace dotaženého projektu v Hrnčířích i Šeberově je pro mě úspěchem. Na území Hrnčíř a Šeberova to je rozhodně realizace Sportovně oddychové areálu Šeberov, jehož součástí je systém drah pro cyklisty a inliny, hřiště na beach volejbal, tenis, multifunkce, minigolf, šatny se sociálním zázemím, herní prvky pro děti (houpačky, lanové prvky...), kopec na sáňkování. Příprava a úspěšné získání územního rozhodnutí na stavbu nové základní školy pro oba stupně její stupně.

V Hrnčířích realizace dešťové kanalizace a postupné opravy a rekonstrukce komunikací, jejichž katastrofální stav není pro 21. století důstojný. Za zásadní také považuji po více jak 20 letech získání pozemků na realizaci náměstí v Šeberově, jehož součástí bude i dům pro seniory. Z hlediska celopražského za největší úspěch považuji vybudování nového politického hnutí s více jak 38 místními organizacemi, vybudování členské základny i fungování Pro Prahu jako celku.

Petra Venturová zdroj: tisková zpráva

Co se vám naopak v politice nepovedlo?

Splnit všechny záměry a myšlenky, s kterými jsme šli do voleb. Musím však říct, že například vyřešení dopravy na našem území není pouze v moci vedení místní radnice, ale je to nadregionální problém, který v součinnosti všech nelze efektivně vyřešit.
Snažím se osobně řešit většinu věcí, které mohu ovlivnit a pomůže to místním lidem. Velmi brzy jsem však zjistila, že v každé městské části a obci najdete jednotlivce, kteří jsou "proti všem a všemu" a nechtějí hledat řešení pro lidi. Energie vynakládaná na jednání s těmito jednotlivci jsou ztráta času a přináší pouze prostor pro další napadání. Je to však škola života, která je přínosem pro ty, kteří se chtějí učit.

Jak se díváte na roli žen v politice? Není jich tam málo?

Ženy do politiky rozhodně patří. Na té nejnižší komunální úrovni je jich dostatek. Je to dáno situací a jejich zájmem a zapojení se do místních věcí. Ženy nemají většinou ambice pouštět se do "velké" politiky a poměřovat se s muži. Z toho plyne i úbytek žen v politice v porovnání s úrovní řízení - městské části a obce, vedení krajů a hl.m.Prahy - Poslanecká sněmovna, Senát.

Existují nějaké ženské vlastnosti, které jsou pro politiku vyloženě příhodné, ale mužům chybí?

Ženy mají dar dělat více věcí najednou a dokáží lépe organizačně zajišťovat práce, intuice, neboli šestý smysl, vcítění se do druhých.

Vyjmenujte tři největší aktuální problémy Prahy

Doprava - nedokončený okruh Prahy, Blanka. Parkovací systém řešící problémy Prahy jako celku - tedy nejen parkovací zóny. Školství - neexistence koncepce, neznalost problémů městských částí v oblasti předškolního a školního vzdělávání. Čistota Prahy - souvisí s úklidem ulic, psími exkrementy, bezdomovectví a Opencard.

Asi nejkontroverznějším pražským politikem posledních let je Pavel Bém. Co si o něm myslíte vy a jak hodnotíte jeho vládnutí na magistrátu?

Pavel Bém byl nominován do vedení Prahy v době, kdy před tím dělal starostu Prahy 6. Měl znalost Prahy i jejích silných a slabých stránek. Dokázal se vypořádat s následky povodní roku 2006, což není málo. Na druhou stranu doba jeho působení ve vedení města přinesla kauzy a spojení s lobbisty, předražování veřejných zakázek a tím i negativní dopad na práci komunálního politika. Některá rozhodnutí převedla dopady a trvání dlouho přes rámec volebního období a Praha se s nimi potýká doteď.

Znáte osobně lidi jako Roman Janoušek nebo pan Rittig?

Ne.

Který z českých politiků je váš vzor?

Nemám vzory v politicích. Vzorem jsou mi rodiče, co dokázali osobně i profesně.

Svěříte se, koho jste volila v posledních volbách do poslanecké sněmovny?

I přes určité osobní sebezapření ODS.

O politicích se vyprávějí vtipy. Slyšela jste už nějaký vtip o sobě?

Slyšela jsem toho o sobě již dost, vtip ale zatím ne.

Je politika vůbec vtipná?

Politika je jako každá jiná práce. Zábavné a pozitivní, nevím jestli i vtipné jsou věci, které děláte zejména pro děti.  Někdy je to více pozitivní, někdy naopak. Je to stejné jako v životě.

Kde byste chtěla být za deset let?

Kde bych chtěla být a kde budu jsou dvě odlišné věci. Chtěla bych dělat poctivě a dobře svoji práci, tedy práci pro lidi. Být přínosem pro Hrnčíře a Šeberov, ale také PRO PRAHU. Být v jejím vedení a podílet se na vizích a životě našeho města.
Kde budu určí Pražané, tedy voliči, kteří vlastně v současné době řídí moji práci.

Co na vaší politickou angažovanost říkají vaše děti?

Zatím jsou ve věku, kdy jim to je asi jedno a moji práci berou jako každou jinou.

A na závěr: Máte nějaké životní motto nebo oblíbený citát, který vás provází životem?

Co tě nezabije, to tě posílí. Z vlastní zkušenosti, ze sportu i práce: Není člověk ten, aby se zavděčil všem.