Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Do EU přišlo letos o 12 procent nelegálních migrantů víc než loni

Do EU přišlo letos o 12 procent nelegálních migrantů víc než loni
Do května nelegálně přišlo do EU o 12 procent více migrantů než loni | zdroj: Profimedia

Letos od ledna do května překročilo hranice Evropské unie nelegální cestou 102 000 migrantů, o 12 procent více než za stejné období v roce 2022. Zdaleka nejvyužívanější cestou je ta přes centrální Středomoří, kudy přišlo 50 300 migrantů, což je nárůst na dvojnásobek a nejvíce od roku 2017. O vývoji migrace dnes ve své zprávě informovala Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex.

Zejména kvůli nepřízni počasí naopak ztrácely na oblibě trasy ze západní Afriky, východního Středomoří a přes západní Balkán. Balkánskou cestou do EU přišlo 30 717 lidí, což je pokles o 25 procent. Za tímto propadem podle Frontexu stojí sjednocení vízové politiky balkánských zemí s pravidly platnými v EU.

U cest přes moře „pokles souvisel především s dlouhými obdobími špatných povětrnostních podmínek, které činily již tak nebezpečné cesty na palubách lodí, které nejsou způsobilé k plavbě, ještě riskantnějšími. Migrační tlak v regionu však zůstává vysoký a v nadcházejících měsících lze očekávat zvýšenou aktivitu převaděčů,“ uvedl Frontex.

Přes centrální Středomoří přicházejí nejčastěji lidé prchající z Pobřeží slonoviny, Egypta a Guineje. Přes západní Balkán do EU míří zejména Syřané, Afghánci a Turci.

O téměř desetinu se propadly odchody do Británie, kam za pět měsíců zamířilo 15 855 migrantů. U velké části odchozích nezná Frontex jejich národnost, z těch ostatních převažují Afghánci a Syřané.

V květnu Frontex zaznamenal 19 800 nelegálních přechodů hranic, což je meziroční pokles o 31 procent. Na střežení hranic se aktuálně podílí 2700 příslušníků Frontexu.

Frontex je agentura Evropské unie, jejímž úkolem je ochrana vnějších hranic EU a Schengenského prostoru.

Zdroje: