Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Detektiv k případu Ratha: Podcenil techniku, přelstít ho mohla i uklízečka

Detektiv k případu Ratha: Podcenil techniku, přelstít ho mohla i uklízečka
zdroj: Mediafax

Kauza bývalého hejtmana Davida Ratha ukázala zase jednou na možnosti využití moderní operativní techniky. Legálně instalované odposlechy se nakonec v případu ukazují jako klíčový důkaz. Policie si pochopitelně úspěšný recept infiltrace tají, redakce nicméně získala know-how od bývalého detektiva.

Policejní prezident Petr Lessy po schůzce s detektivy, kteří na případu pracovali, kladl velký důraz na výměnu informací, která jej inspirovala. „Diskuse byla velmi podnětná, víme, co zlepšovat do budoucna a kam investovat prostředky, přestože jsou značně omezené. Je potřeba dát více peněz do vyšetřovací techniky,“ uvedl bezprostředně po schůzce pro ParlamentníListy.cz Lessy.

Právě tato vyšetřovací technika uvařila jinak velmi opatrného a do telefonu na slovo skoupého Ratha v jeho vlastním hrnci. Policie instalovala štěnice v Rathově domě i v kanceláři krajského úřadu, s čímž poslanec evidentně nepočítal.

Instalace je oříšek

Asi největší riziko představuje pro policisty samotná instalace odposlechu do objektu zájmu. Šéf Útvaru zvláštních činností Tomáš Amler pochopitelně nechce prozradit, jakým způsobem se jeho detektivům podařilo poslance napíchnout. ParlamentníListy.cz získaly ale zevrubný popis od bývalého detektiva.

„V dobách minulých se zvyšovala šance na úspěch odposlouchávání tím, že jsme se zařízení snažili připojit na zdroj elektřiny, abychom nebyli limitovaní kapacitou baterií. Instalace ovšem vyžadovala strávit nějaký čas v objektu, což je vždycky riziko. Dnes to vzhledem k miniaturizaci a větší kapacitě baterií není v zásadě nutné a štěnice se dá schovat kamkoli,“ vysvětluje redakci bývalý detektiv.