Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

„Delegace špionů,“ řekl venezuelský prezident Maduro o misi EU, která v zemi sledovala volby

„Delegace špionů,“ řekl venezuelský prezident Maduro o misi EU, která v zemi sledovala volby
„Evropská unie nemohla poskvrnit volební proces, byl bezvadný, krásný,“ řekl venezuelský prezident Maduro | zdroj: Profimedia

Venezuelský prezident Nicolás Maduro označil členy pozorovatelské mise Evropské unie, která dohlížela na nedávné venezuelské regionální volby, za špiony.

Maduro obvinil misi EU z toho, že se ve své předběžné zprávě snaží hlasování poskvrnit. Informuje o tom agentura Reuters. 

Své předběžné závěry z venezuelských regionálních a místních voleb mise EU zveřejnila v úterý. Situace, ve které se hlasování uskutečnilo, se podle ní zlepšila ve srovnání s předchozími celostátními volbami. Mise ale zároveň vyjádřila obavy ze svévolných zákazů kandidátů, zpoždění při otevírání volebních místností a „rozšířeného využívání státních zdrojů v kampani“.

„Chtěli poskvrnit volební proces, ale nepodařilo se jim to. Delegace špionů, nebyli to pozorovatelé, se volně potulovala po zemi a špehovala sociální, ekonomický a politický život země,“ uvedl Maduro v nedělním vysílání státní televize.

Hlasování se ve Venezuele konalo předminulý víkend. EU tam vyslala pozorovatelskou misi poprvé po 15 letech. Vedoucí mise, europoslankyně Isabel Santosová, upozornila, že ve Venezuele nefunguje právní stát, justice není nezávislá a některé zákony zasahují do férovosti volebního klání. Úplná zpráva mise má být zveřejněna za dva měsíce.

Venezuelská opozice se hlasování účastnila poprvé od roku 2017. Získala ale jen tři z 23 guvernérských postů a 117 starostů, zatímco vládní socialisté získali 210 starostů. Konečné výsledky z několika klání zatím nebyly oznámeny, včetně výsledku volby guvernéra ve státě Barinas, odkud pocházel bývalý prezident Hugo Chávez.

„Evropská unie nemohla poskvrnit volební proces, byl bezvadný, krásný,“ řekl Maduro. Dodal, že se v následujících hodinách setká s opozičními guvernéry. Zároveň podle agentury Reuters naznačil, že vládnoucí socialisté mohli v několika státech utrpět porážku, protože se je voliči rozhodli potrestat.

Přestože vládnoucí strana získala nejvíce guvernérských postů, podle údajů venezuelské volební komise obdržela méně než čtyři miliony hlasů, což je pokles oproti regionálním volbám z roku 2017, kdy získala 5,9 milionu hlasů.

Zdroje: