Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Další díra do kapes: Pražané si příští rok připlatí za vodu

Další díra do kapes: Pražané si příští rok připlatí za vodu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pražané si v příštím roce připlatí za vodu. Na vodném a stočném zaplatí nově 144,88 koruny za metr krychlový, což je meziročně o 13 procent více. Nyní platí lidé v metropoli 128,18 koruny za metr krychlový. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Zastupitelé v únoru 2022 schválili strategii do roku 2028, podle které bude město navyšovat meziročně vodné a stočné o dvě procenta nad inflaci.

Vodohospodářskou infrastrukturu má na starosti městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která ji do roku 2028 pronajímá Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK). V příštím roce vybere PVS na nájemném zhruba 3,55 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 584 milionů víc.

„Meziroční navýšení znamená navýšení přibližně o 56 korun měsíčně na osobu za veškeré vodohospodářské služby, ročně by to znamenalo nárůst o 671 korun na osobu. Výše sociálně únosné ceny vody vypočtena oborovou autoritou je pro hlavní město Praha na rok 2024 ve výši 235,47 koruny za metr krychlový,“ píše se v dokumentu.

Výše pro vodné a stočné je tak podle dokumentu v Praze nadále pod hranicí sociálně únosné ceny. Cena za jeden litr vyrobené a dodané pitné vody včetně následného odvedení a ekologického vyčistění stojí méně než 15 haléřů.

Meziročně vzroste rovněž výše nájemného vodohospodářské infrastruktury, které platí PVK městské firmě PVS. Proti loňsku se zvýší na asi 3,55 miliardy korun, kdy v letošním roce je nájemné stanoveno na zhruba 2,96 miliardy. Většinu vybraných peněz, a sice přes 3,3 miliardy, použije PVS na investice obnovy vodovodů a kanalizace. Výši nájemného ovlivnil mimo jiné nárůst provozních i takzvaně neovlivnitelných nákladů nebo změna sazby DPH na vodu, kterou schválila vláda.

PVK vlastní z 51 procent firma Veolia a ze 49 procent město prostřednictvím PVS. Firma provozuje vodovodní síť dlouhou 4444 kilometrů a kanalizační síť o délce 4760 kilometrů, loni měla 93 521 smluvních zákazníků.

Zdroje: