Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Cvičení Air Defender 23 je evidentně namířené proti Rusku, byť to NATO popírá

Cvičení Air Defender 23 je evidentně namířené proti Rusku, byť to NATO popírá
Cvičení Air Defender 2023 | zdroj: Profimedia

Severoatlantická aliance dnes zahájila dvanáctidenní letecké cvičení Air Defender 23, kterým chce vyzkoušet a ukázat své schopnosti bránit členské země před napadením. Vzdušné manévry, které jsou největší v dějinách NATO, se konají v době vyhrocených vztahů s Ruskem. Německé letectvo předem oznámilo, že cvičením nechce spory s Moskvou dále vyhrotit, a opakovaně ujistilo, že NATO bude zkoušet výhradně obranné operace a žádné útoky.

Do cvičení se přímo zapojilo 25 států, které jsou s výjimkou Švédska a Japonska aliančními členy. Nasazeno je 10 000 vojáků a 250 letadel, která podniknou okolo 2000 letů. K manévrům se připojila i Česká republika.

NATO a ani Německo, které operaci vede, v rámci cvičení nijak nezmiňují Rusko. Aliance podle scénáře čelí agresi od fiktivního východního vojenského bloku OCCASUS. Tomuto bloku se podařilo z východu vpadnout do Německa a obsadit zhruba čtvrtinu země. Nyní se OCCASUS snaží za pomoci speciálních jednotek i sabotážních akcí proniknout na sever k Baltu a ovládnout přístav Rostock. Scénář zahrnuje také prvky hybridní války, kdy část obyvatelstva v Německu sympatizuje s nepřátelským blokem, hospodářství je po pandemii nemoci covid-19 vyčerpané, inflace je vysoká a země se potýká s nedostatkem energie.

Velitel německého letectva Ingo Gerhartz již před týdnem na tiskové konferenci opakovaně zdůrazňoval, že cvičení není nemířeno proti žádné zemi a že celá akce je zkoušením obrany. Dnes v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RBB řekl, že NATO nechce cvičením vztahy s Ruskem vyhrotit. „Nebudeme podnikat žádné lety směrem k (ruskému) Kaliningradu,“ řekl. Zároveň poznamenal, že NATO chce ukázat, že aliance je připravena své území bránit.

Pro manévry jsou v německém vzdušném prostoru vyčleněna tři rozsáhlá území, konkrétně na jihozápadě země, na severovýchodě včetně Baltu a na severu se zapojením oblastí nad Severním mořem. Rozsáhlost cvičení může vést ke komplikacím v civilní letecké dopravě. Letiště Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska před možnými zpožděními varuje na svém webu. Podle Gerhartze ale budou mít manévry jen minimální dopady na civilní leteckou dopravu. Věří proto, že omezení mohou být jen v řádech minut.

Proti manévrům se v Německu o víkendu konaly demonstrace. Před základnou Wunstorf u Hannoveru, která slouží jako logistická křižovatka a kde byl pro cvičení vybudován mobilní sklad pro 2,4 milionu litrů leteckého paliva, v sobotu protestovalo několik stovek lidí. Demonstranti se dožadovali zastavení bojů na Ukrajině, zrušení manévrů a započetí vojenského odzbrojení.

Proti cvičení se dnes ohradil spolupředseda poslanecké frakce postkomunistické Levice Dietmar Bartsch, podle kterého jsou manévry nácvikem války. Poznamenal, že německá vláda škrtá výdaje, ale ne pro armádu. „Škrty postihnou ty, kteří již tak mají málo: tři miliony (německých) dětí v chudobě, ostudný rekord,“ napsal na twitteru.

Zdroje: